Aktivisti optužuju Metu za dvostruke standarde: Ukrajincima je dopušten govor mržnje, a ostalima - ne

Različite mjere u odnosu na Palestinu, Siriju i bilo koji drugi sukob u koji nije umiješan Zapad pojačava tu nejednakost i diskriminaciju, dodala je Fatafta.

Hina | 17.03.2022. / 16:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Odluka Facebooka da dopusti govor mržnje protiv Rusa zbog rata u Ukrajini krši njegova vlastita pravila i ukazuje na "dvostruke standarde" koji bi mogli naštetiti korisnicima u drugim sukobima, kažu stručnjaci i aktivisti.

Kompanija Meta, vlasnik Facebooka privremeno će dopustiti korisnicima Facebooka i Instagrama u nekim zemljama da pozivaju na nasilje protiv Rusa i ruskih vojnika u kontekstu rata u Ukrajini.

Vladimir Putin (Foto: AFP) Promjena pravila: Facebook i Instagram privremeno će dopustiti pozive na nasilje protiv Rusa

Taj potez predstavlja očite dvostruke standarde i ukazuje na neuspjeh Mete da suzbije govor mržnje u drugim ratnim zonama, rekla je Marwa Fatafta iz organizacije Access Now.

Različite mjere u odnosu na Palestinu, Siriju i bilo koji drugi sukob u koji nije umiješan Zapad pojačava tu nejednakost i diskriminaciju, dodala je Fatafta.

Tehnološke kompanije imaju odgovornost da zaštite sigurnost svojih korisnika, podrže slobodu govora i poštuju ljudska prava. No otvara se pitanje čiju sigurnost i čiji govor? Zašto te mjere ne vrijede za sve korisnike?, upitala se.

Prošle su godine Instagram i Twitter obrisali stotine objava Palestinaca koji su se protivili iseljavanju iz istočnog Jeruzalema i to kasnije objasnili kao tehničke greške.

Slika nije dostupna Rusi u šoku nakon odluke Facebooka, žele Metu proglasiti ekstremističkom organizacijom

Skupine za zaštitu prava u digitalnom svijetu osudile su taj potez kao cenzuru i pozvale na veću transparentnost u načinu na koji tehnološke kompanije upleću u sadržaj objavljen na njihovim platformama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti