Amazon će omogućiti proizvođačima automobila da razvijaju vlastite virtualne automobilske asistente temeljene na Alexi

Korištenje Amazonove usluge neće biti jeftino i ovisi o tome što se točno želi napraviti, ali će vjerojatno u konačnici biti jeftinije nego da svaki proizvođač razvija vlastitog asistenta.

Martina Čizmić | 16.01.2021. / 08:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Amazonova virtualna glasovna asistentica, Alexa, uskoro bi mogla postati mama. Točnije, na temelju njenog koda proizvođači automobila mogli bi razvijati vlastite virtualne automobilske asistente.

Iz Amazona su objavili kako su pokrenuli novu uslugu, Alexa Custom Assistant, koja proizvođačima automobila, ali i drugim proizvođačima različitih uređaja, da razviju vlastitog digitalnog asistenta temeljenog na Amazonovoj tehnologiji.

Kako su pojasnili, iako bi se takvi asistenti temeljili na Alexi, proizvođači automobila mogu svoju verziju virtualnog asistenta prilagoditi njihovim potrebama. Primjerice, da ga aktiviraju specifične ključne riječi, promijene glas, ali i mogućnosti.

Korištenje Amazonove usluge neće biti jeftino i ovisi o tome što se točno želi napraviti, ali će vjerojatno u konačnici biti jeftinije nego da svaki proizvođač razvija vlastitog asistenta. Osim toga, olakšat će integraciju s drugim Alexinim mogućnostima poput upravljanja pametnim domom, zabavom i kupovinom.

No, to ne znači da će Amazonova Alexa biti dostupna odmah, niti u svim automobilima. Naime, i drugi se veliki igrači nude automobilskoj industriji sa svojim virtualnim asistentima. Za sad je Amazon dogovorio partnerstvo s General Motorsom, Fordom, BMW-om, Audijem, Toyotom, Hyundaijem i Nissanom, dok će Fiat Crysler prvi ugraditi vlastitog virtualnog glasovnog asistenta temeljenog na Alexi u svoje automobile i to kroz središnji sustav Uconnect 5.

Izvor: Amazon

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti