Amazon predstavio nove uređaje Echo

Amazon želi zadržati dominaciju na tržištu pametnih zvučnika s integriranim glasovnim asistentima te su predstavili nasljednika Echoa, Echo Plus te zanimljivi Echo Spot

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.09.2017. / 12:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Amazon je predstavio nove verzije pametnih zvučnika Echo u kojima je, među inim, poboljšan zvuk i prepoznavanje glasa. Iako iz Amazona nikada nisu objavili informacije o broju prodanih uređaja, prema procjenama Consumer Intelligence Research Partnersa, dosad je prodano oko 15 milijuna uređaja Echo te Amazon zauzima oko 75 posto američkog tržišta pametnih zvučnika s ugrađenim glasovnim asistentima.

Blake Kozak, konzultant iz IHS Technologyja komentirao je za BBC kako je Amazon prvi pokrenuo ovo tržište pametnih zvučnika i glasovnih asistenata te ima prednost na njemu u odnosu na konkurenciju, a ove su nadogradnje iznimno bitne za kompaniju jer su prvi model Echoa predstavili još 2014. te, kako bi ostali konkurentni, moraju korisnicima ponuditi neke novitete.

Nasljednik originalnog Echoa dolazi s manjim dimenzijama i manjom cijenom od 99 dolara te sa zamjenjivim kućištem. Vlasnicima uređaja dostupna su kućišta s nekoliko različitih materijala i boja koja će moći jednostavno zamijeniti i tako vizualno osvježiti svoj pametni zvučnik. Također, u prodaji će biti i pakiranja s 3 komada Echo zvučnika (kako bi se "pokrile" sve prostorije) po cijeni od 250 dolara.

Amazon je predstavio i novi zvučnik Echo Plus – veličinom poput originalnog Echoa i s cijenom od 150 dolara, u Amazonu su model Plus zamislili kao centralni uređaj za upravljanje pametnom kućom koji je kompatibilan s više od sto smarthome uređaja s kojima se može upravljati samo s glasom, bez potrebe za korištenjem aplikacija. Također, sa svakim kupljenim uređajem dolazi i pametna žarulja Philips Hue. Svi zainteresirani ovaj uređaj mogu prednaručiti već danas, a isporuke počinju zadnjeg dana listopada. Glasovni asistent Alexa sada može pratiti i dnevne rutine korisnika pa npr. ako kažete "Alexa, dobro jutro", osim jutarnjeg pozdrava, asistent vam može upaliti svjetla, podići rolete, dati vam informacije o vremenu i zagrijati vodu u kavomatu ili čajniku, ovisno o pametnim uređajima u kući.

Još jedan novi i posebno zanimljiv uređaj jest Echo Spot koji dolazi s 2,5-inčnim okruglim ekranom i ugrađenom kamerom, putem njega može se gledati prijenos s pametnih kamera, obavljati videopozivi, gledati vijesti i slično. Naravno, kao i svi uređaji Echo, i Spot podržava Alexu, pa se i putem njega može upravljati funkcijama pametne kuće, glazbom i slično, a njegova cijena iznosi 130 dolara.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti