Amazonova tehnologija plaćanja dlanom mogla bi, osim bankovnih kartica, zamijeniti i identifikacijske dokumente

Tehnologija koja je predstavljena još prošle godine uskoro bi trebala biti dostupna u svim Amazonovim trgovinama, a kompanija želi da se njeno korištenje proširi i na partnerske tvrtke.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.03.2021. / 08:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je pokorio tržište online trgovine, Amazon pokušava promijeniti način na koji kupujemo offline, odnosno u samim trgovinama. Njihove su ideje prilično radikalne, no u njih su uložili puno vremena i veliki novac i prije nekoliko godina otvorili su prvu u nizu trgovina u kojima nema - blagajni. Kupci koji uđu u trgovinu trebaju se registrirati putem svog računa povezanog s Amazonom (s njim je povezana i bankovna kartica), uzeti stvari koje žele, kao i u svakom drugom dućanu i onda - otići. Bez postavljanja tih stvari na blagajnu ili korištenja samoposlužne blagajne. Za to se brinu brojne kamere, senzori i napredna tehnologija koji prate sve što korisnici stavljaju u košaru i, kada izađu iz trgovine, pošalju im račun mailom, a novac skinu s kartice.

Slika nije dostupna Amazon pokrenuo program sličan Kickstarteru i najavio nove proizvode

Ekipa iz Amazona želi dodatno pojednostavniti taj proces i to korištenjem tehnologije Amazon One. Riječ je o tehnologiji prepoznavanja dlana koju je Amazon predstavio još u rujnu prošle godine i za čije korištenje čak nije potrebno imati otvoren račun na Amazon. Princip rada te tehnologije je jednostavan te će ga sigurno prihvatiti svi korisnici koji ne razmišljaju previše o privatnosti. Naime, za njeno korištenje korisnici prvo trebaju registrirati svoj dlan (tehnologija prepoznaje jedinstveni otisak dlana ruke, tj. jedinstveni uzorak vena i crta na dlanu) koji će se povezati s telefonskim brojem korisnika i brojem bankovne kartice.

Prilikom ulaska u trgovinu, korisnici će postaviti dlan iznad posebnog terminala kako bi ih sustav prepoznao i na izlasku će dlan postaviti iznad uređaja za plaćanje. I to je sve što je potrebno da bi se izvršilo plaćanje. Amazon je najavio kako će ta tehnologija plaćanja dlanom od ovog tjedna biti dostupna u njihovim trgovinama u Seattleu, no već uskoro plaćanje dlanom trebalo bi biti dostupno u svim njihovim fizičkim trgovinama. Krajnji cilj nisu samo Amazonove trgovine i plaćanje putem dlana, već se u kompaniji nadaju kako će i druge kompanije i veliki trgovački lanci prihvatiti takav način plaćanja, ali i identifikacije.

Slika nije dostupna Amazon priprema lansiranje vlastite kriptovalute?

Amazon One tako bi mogao postati ne samo sredstvo plaćanja, već bi u nekim slučajevima mogao zamijeniti i osobne dokumente i loyalty kartice. Npr. prilikom ulaska u teretanu ili knjižnicu ne bi bilo potrebno pokazati posebne članske iskaznice, već samo prisloniti dlan ruke na poseban terminal.

Izvor: The Verge

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti