Američki vojni znanstvenici tvrde: Obrambena polja sile iz znanstvene fantastike su "na horizontu"

Istraživački laboratorij američkog ratnog zrakoplovstva tvrdi da smo na prekretnici u razvoju tehnologija usmjerene energije, a to zapravo znači da smo i korak bliže dovođenju mnogih znanstvenofantastičnih koncepata u stvarnost.

Branimir Vorša | 22.07.2021. / 13:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tehnologija usmjerene energije postala je nužna za uspješnost vojnih operacija, jer je svijet dosegnuo upravo tu granicu, tvrdi Istraživački laboratorij američkog ratnog zrakoplovstva (AFRL) u novoj analizi ulaganja američkog ministarstva obrane u navedenu tehnologiju.

Tehnologija oružja usmjerene energije spada u relativno novu klasu naoružanja, a spomenuta analiza bavi se predviđanjima o tome koliko će se i kako koristiti naoružanje usmjerene energije za 40 godina. U tom smislu ponudili su nekoliko scenarija u kojima SAD imaju vodeću ulogu u razvoju te tehnologije pa sve do toga da zaostaju za drugim državama.

Ipak, jedno od najuočljivijih predviđanja u tom dokumentu jest predviđanje stvaranja zida sile od adekvatno velike flote ili konstelacije sustava oružja usmjerene energije koji operiraju visoko u atmosferi. Na taj način, tvrdi se u analizi, stvorio bi se "obrambeni kišobran, kao dio slojevitog obrambenog sustava, ako se takvi koncepti pokažu isplativima i nužnima".

Osim što se u analizi navode neki primjeri te tehnologije, najintrigantnije je to što se tvrdi kako je koncept oružja usmjerene energije koje može stvoriti lokalizirano polje sile možda već na horizontu.

Trenutačna tehnologija usmjerene energije nije baš na razini Ratova zvijezda, ali se AFRL tome približava, tvrdi Jeremy Murray-Krezan, zamjenik glavnog znanstvenika AFRL-ova odjela za usmjerenu energiju.

U dokumentu se opisuje napredak u privatnom sektoru i ministarstvu obrane koji rade na smanjenju veličine i težine sustava usmjerene energije, dok im se istovremeno povećava snaga.

Sveti gral, gledano iz vojne perspektive, jest sustav naoružanja usmjerene energije dovoljno učinkovit i isplativ da omogući kišobran protiv nuklearnog i balističkog oružja, stoji u analizi.

Dok se ti koncepti i dalje poistovjećuju sa znanstvenom fantastikom, u stvarnosti sustavi usmjerene energije koji se koriste na tlu i na brodovima danas djeluju kao na točku lokalizirana polja sile protiv malih i relativno mekih ciljeva. Platforme stacionirane u zraku ili svemiru mogle bi postići veće područje obrane i obranu u više točaka, za širu pokrivenost protiv raketnog naoružanja, piše u analizi.

Do 2060. godine predviđamo da će sustavi usmjerene energije postati još učinkovitiji. S vremenom možda postoji i potencijal za postizanje krajnjeg cilja kišobrana protiv nuklearnih i balističkih raketa. Zabavno je razmišljati što sve može biti 2060. godine, no mi ne želimo previše nagađati, piše u analizi AFRL-a.

U izvješću se također priznaje da je za ostvarenje tih koncepata potreban i značajan tehnološki razvoj do 2060. godine kako bi se ostvarili svi navedeni ciljevi.

AFRL definira usmjerenu energiju kao fokusiranu zraku elektromagnetske energije koja se koristi za stvaranje vojnih učinaka u korištenju zajedno s drugim vojnim sustavima, uključujući i kinetičko naoružanje. U tom smislu spominju nekoliko različitih tipova sustava usmjerene energije poput lasera, uređaja na bazi radiovalova, visokoenergetskih mikrovalova, milimetarskih valova te čestičnih zraka.

Svi navedeni tipovi usmjerene energije mogu se iskoristiti za stvaranje najmanje pet različitih vojnih učinaka: sprječavanje, degradiranje, oštećenje, uništenje ili zavaravanje, objašnjeno je u izvješću.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti