Amerikanci bi mogli uštedjeti oko 70 milijardi dolara godišnje prelaskom na električna vozila

Prelaskom na e-vozila smanjio bi se učinak stakleničkih plinova, što bi se direktno odrazilo na zdravlje ljudi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.08.2020. / 10:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pri razmišljanju o kupovini električnih vozila treba voditi računa o više stvari poput snage baterije, dosega, vremena punjenja i slično, no za mnoge će se prvi korak odnositi na financije, tj. na cijenu samog vozila. Električni automobili skuplji su od modela koje pokreću klasični benzinski i dizelski motori te je za malo jači model potrebno dublje posegnuti u džep.

Slika nije dostupna Policajci brze Dodgeve zamijenili Teslama i ostali oduševljeni

No jedno istraživanje koje su nedavno proveli znanstvenici sa sveučilišta Northwestern iz Illinoisa pokazalo je kolike se uštede mogu ostvariti prelaskom na automobile s električnim motorima. Kada bi tri četvrtine Amerikanaca dosadašnje automobile s motorima s unutarnjim izgaranjem zamijenili s e-vozilima, godišnja ušteda iznosila bi čak 70 milijardi dolara. Ako bi četvrtina njih kupila e-vozila te bi uštede iznosile oko 17 milijardi dolara.

Zanimljive brojke nisu dobivene samo proučavanjem i usporedbom potrošnje struje električnih vozila u odnosu na benzince i dizelaše, već su znanstvenici gledali cjelokupan efekt e-vozila na okoliš i zdravlje ljudi, korištenjem dostupnih podataka o klimatskim promjenama, emisiji stakleničkih plinova te podataka o zdravstvenom stanju ljudi. Prema podacima o emisiji plinova i energetskoj infrastrukturi iz 2014., istraživanje je pokazalo da bi se zbog vozila na struju mogla smanjiti proizvodnja 250 milijuna tona ugljičnog dioksida.

Slika nije dostupna Počinje novo razdoblje za VW: Najavljen početak prodaje vozila koje bi trebalo imati važnost poput Bube i Golfa

Model koji su koristili baziran je na načinu na koji kvaliteta zraka utječe na zdravlje ljudi, kao i način proizvodnje energije koje koriste električna vozila i na temelju takvih podataka izračunata je financijska ušteda koja bi se trebala ostvariti smanjenim zagađenja i emisije CO2. Što se zdravlja tiče, smanjio bi se broj ljudi s respiratornim problemima, kao i troškovi njihova liječenja, a spriječila bi se i prerana smrt stotina do tisuća ljudi.

Izvor: The Next Web

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti