Apple i Google izbacili Fortnite iz trgovina aplikacija za iPhone i Androide

Epic Games odlučio je ignorirati pravila vezana za proces plaćanja na App Storeu i Google Playu, nakon čega su Apple i Google izbacili Fortnite sa svojih trgovina aplikacija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.08.2020. / 09:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Epic Games, kompanija koja stoji iza Fortnitea, jučer je objavila nadogradnju za tu popularnu igru u verzijama za iPhone i iPad te mobilne uređaje koji rade na Androidu. Nadogradnja, među inim, donosi i promjenu oko načina plaćanja unutar aplikacije - umjesto da se plaćanje provodi putem službenog sustava App Storea i Googlea Play (čime Apple i Google uzimaju svoju proviziju), sav novac ide direktno Epic Gamesu.

Fortnite Chapter 2 Fortnite najviše zaradio i prošle godine: Besplatne igre ostvarile prihode veće od 87 milijardi dolara

Fortnite Android (Foto: Epic Games) Virtualni statusni simboli: Djecu koja ne kupuju dodatke u Fortniteu zlostavljaju i nazivaju siromašnima

Odmah nakon nadogradnje reagirali su iz Applea i izbacili Fortnite iz svoje trgovine aplikacija, uz objašnjenje da je promjenom načina plaćanja Epic Games prekršio pravila korištenja App Storea. Iz Epica je odmah uslijedio i odgovor. Prvo, podigli su tužbu protiv Applea s kojom ne traže nikakvu monetarnu kompenzaciju, već sudskim putem žele osigurati poštene tržišne uvjete pri distribuciji mobilnih aplikacija. Nakon toga objavili su i videozapis, parodiju na jednu od najpoznatijih reklama u povijesti (Appleova reklama za Mac iz 1984.) u kojoj su upravo Apple prikazali kao monopolista koji želi imati potpunu kontrolu, moć i profit.

Iz Applea su poručili kako će nastaviti raditi s ekipom iz Epica kako bi riješili probleme i kako bi se Fortnite mogao vratiti na App Store, no jasno je kako su iz Epica, uvođenjem novog načina naplaćivanja, znali u što se upuštaju te vjerojatno neće popustiti. Barem ne tako skoro. Korisnici koji su ranije preuzeli Fortnite moći će nastaviti s igranjem, no neće im biti dostupne buduće nadogradnje i nove sezone.

Osim Applea, iz trgovine aplikacija Fortnite je izbacio i Google. Razlog je isti, kršenje pravila korištenja Play Storea u vezi s plaćanjem. Iz američkog internetskog diva napomenuli su kako je Android otvoreni ekosustav koji programerima omogućuje distribuciju aplikacija preko različitih trgovina, no developeri koji koriste trgovinu Play moraju poštovati pravila koja vrijede za sve. To bi značilo da će Fortnite i dalje biti dostupan na Androidu, no na uređaje se neće moći preuzeti preko Googleova Play Storea.

Fortnite (Foto: AFP) Prva u nizu tužbi?: Fortnite je poput kokaina i duhana, nikad nije smio biti na tržištu

Odgovor Epic Gamesa Googleu bio je isti kao i odgovor Appleu - podigli su tužbu.

Korisnici Androida koji žele skinuti Fortnite to će i dalje moći napraviti preko aplikacije Epic Gamesa ili preko Galaxy Storea, ako posjeduju Samsungov pametni telefon. Što se korisnika iPhonea i iPada tiče, jedini način distribucije aplikacija jest putem App Storea, tako da oni nemaju alternativu, već moraju čekati dogovor između Epic Gamesa i Applea kako bi mogli preuzeti Fortnite s trgovine aplikacija.

Izvor: The Verge

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti