Apple, Tesla i Amazon u problemima: Njihov dobavljač koristi kinesko manjinsko stanovništvo za prisilan rad

Apple i druge "big tech" imaju novi problem, jer njihov dobavljač Lens Technology je optužen za iskroištavanje tisuća Ujgura pod prisilnim radom.

Branimir Vorša | 30.12.2020. / 10:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Veliki kineski dobavljač komponenti za potrošačku elektroniku, Lens Technology, optužen je za korištenje ujgurske manjine iz kineske provincije Xinjiang pod prisilnim radom.

U izvješću koje je objavio Tech Transparency Project (TTP), ističe se da kineski dobavljač staklenih komponenti za kompanije poput Amazona i Tesle (osim spomenutog Applea) sudjeluje u kampanji kineske vlade protiv ujgurske manjine koja podrazumijeva njihovo zatvaranje i tjeranje na prisilan rad.

TTP isto tako kao izvor navodi i video objavljen na internetu pod nazivom Lens Tech Uyghurs celebrating National Day, koji pokazuje stotine radnika kako sjede na tlu ispred zgrade i na kojem je jasno vidljivo iz kojeg dijela Kine dolaze i gdje rade.

TTP isto tako citira izvještaje Global Times of China te kineske vlade, u kojima se navodno jasno piše o tome da je u Lens Technology poslano na tisuće radnika iz Xinjianga kako bi radili u njihovim tvornicama u provinciji Hunan, u sklopu programa ublažavanja siromaštva.

Mnogi od tih radnika prethodno su živjeli u kampovim,a za indoktrinaciju, gdje su se često pod prisilom morali odreći islama i naučiti mandarinski, prije nego što bi bili prebačeni na prisilan rad u tvornice diljem Kine, stoji u izvješću.

Apple je zanijekao bilo kakvu ulogu u takvoj praksi, naglasivši da redovito istražuju svoje dobavljače te da njihova istraga nije pokazala da je Lens Technologies koristio prisilnu radnu snagu.

Apple ima nultu toleranciju prema prisilnom radu. Obraćanje pažnje na tragove prisilnog rada dio je procjene svih naših dobavljača koju provodimo, uključujući i iznenadne istrage, istaknuo je glasnogovornik Applea Josh Rosenstock te dodao kako ranije ove godine nisu pronađeni nikakvi dokazi korištenja ujgurske radne snage na bilo kojoj Appleovoj proizvodnoj liniji u Kini.

Što se Amazona i Tesle tiče, oni se zasad o tvrdnjama iz izvješća nisu oglasili.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti