Appleovi prijenosnici imat će 'tipkovnicu budućnosti'

Glasine kažu kako Apple u modele prijenosnika koje će predstaviti 2018. planira ugraditi tipkovnicu s e-ink tipkama na kojoj će se jednostavno mijenjati funkcije tipki

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.10.2016. / 09:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Apple je medijima poslao pozivnice za konferenciju koju će 27. listopada održati u Cupertinu i na kojoj bi Tim Cook trebao predstaviti nova računala. Glasine kažu kako možemo očekivati nove MacBook Pro i Air prijenosnike, nove modele stolnih računala iMac, kao i novi model 5K monitora, a možda nas Apple iznenadi i s još nekim gadgetom poput novih iPadova. Najzanimljivijim modelom čini se novi MacBook Pro od kojeg ne treba očekivati neke revolucionarne novitete te će, osim boljeg hardvera, iznad tipkovnice navodno imati i dinamičnu OLED kontrolnu traku osjetljivu na dodir putem koje će se moći upravljati raznim opcijama. Prema informacijama koje su jučer objavljene na The Wall Street Journalu čini se kako Apple velike promjene u svojim prijenosnicima planira za 2018. godinu te bi u suradnji s australskom kompanijom Sonder Design (odnosno neke glasine kažu kako bi Apple mogao kupiti ovu kompaniju), MacBookovi predstavljeni za dvije godine trebali imati tipkovnice koje će za svaku tipku imati mali e-ink ekran na kojem će se moći izmjenjivati slova, znakovi, smajlići i slično. 

Npr. samo za pisanje u Wordu, na ovoj tipkovnici može se prikazivati standardan raspored tipki kao i na današnjim tipkovnicama, no prilikom rada u Photoshopu samo jednim klikom miša ili pritiskom na jednu tipku, prikaz na tipkovnicu promijenio bi se i brojke i slova promijenit će se u kratice za PS. Na isti način prikaz na tipkovnici jednostavno će se moći mijenjati kako bi odgovarao određenim jezicima, igrama (umjesto brojeva i slova, u 'pucačinama' na tipkovnici bi se mogle prikazivati slike oružja koje se aktivira pritiskom na tu tipku) i slično te postoje broje mogućnosti na koje bi se ovakve 'tipkovnice budućnosti' mogle iskoristiti. Naravno, kao i često puta do sada, treba napomenuti kako je riječ o glasinama koje iz Applea ne žele komentirati tako da ćemo trebati sačekati još puno vremena kako bi saznali jesu li ove informacije točne ili je riječ o lažnim glasinama. No, bez obzira na Apple, Sonder Design već je predstavio ovakvu tipkovnicu koja se trenutno može prednaručiti, a njena bi prodaja trebala početi do kraja ove godine po cijeni od 199 dolara.  

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti