Appleovi uređaji na udaru hakera? Ako koristite iPhone i iPad, odmah nadogradite softver

Nova nadogradnja Appleova mobilnog operativnog sustava dolazi sa zakrpama za sigurnosne propuste koje, prema tvrdnjama iz te kompanije, hakeri možda već aktivno iskorištavaju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.01.2021. / 09:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sigurnosni stručnjaci često govore kako apsolutna sigurnost ne postoji te uvijek postoji mogućnost da vas netko hakira, provali u računala i mobitele, ukrade vaše podatke itd. Ipak, neki su uređaji sigurniji od drugih, a upravo to može se reći za Appleove telefone kada ih usporedimo s pametnim telefonima koji rade na Androidu, o čemu smo već i pisali. No to što se iPhone smatra sigurnijim ne znači previše osobama poput Jeffa Bezosa ili novinara u Saudijskoj Arabiji kojima su hakeri provalili upravo u Appleove telefone te ih špijunirali i ukrali im podatke.

iPhone Otkriven opasan propust u iPhoneu s kojim su špijunirani novinari: Hakeri su imali pristup lozinkama, mikrofonu i kameri

Nova loša vijest za vlasnike mobilnih uređaja s logom jabuke stiže s obavijesti o novoj softverskoj nadogradnji za operativni sustav iOS. Naime, kako su objavili iz Applea, nova nadogradnja (iOS 14.4) dolazi sa sigurnosnim zakrpama za tri sigurnosna propusta koji se “možda već aktivno iskorištavaju”. Na brojne upite iz medija iz Applea nisu htjeli komentirati te informacije, pa nije poznato o kolikom je problemu riječ, odnosno koliki je broj uređaja/korisnika napadnut  niti tko aktivno iskorištava te propuste. Apple je na sigurnosne propuste upozorio anonimni istraživač koji bi za svoje otkriće trebao biti nagrađen.

Propusti su pronađeni u WebKitu, browser engineu koji koristi Safari, te u kernelu, jednom od osnovnih dijelova operativnog sustava. Na stranici Tech Crunch kažu kako nije neuobičajeno da hakeri prilikom napada na uređaje prvo ciljaju na sigurnosne propuste u preglednicima internetskih stranica i preko njih onda dobiju pristup operativnom sustavu.

Slika nije dostupna Pronađen opasan propust u iPhoneu i iPadu koji hakeri iskorištavaju već 2 godine

Iako je, dakle, mnogo nepoznanica o propustima i napadima, jedna je stvar jasna - ako koristite iPhone i iPad, preporučuje se da što prije nadogradite softver na posljednju verziju operativnog sustava iOS 14.4.

Izvor: Tech Crunch
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti