Kreativno korištenje tehnologije pomaže djeci s poteškoćama razumjeti svijet u kojem žive

Asistivna tehologija i komunikacija trebali bi biti dostupni svima koji ju trebaju od najranijeg djetinjstva.

Monika Nožić Monika Nožinić | 13.09.2017. / 19:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znate li što je potpomognuta komunikacija ili asistativna tehnologija? To su alati koji osobama s poteškoćama i invaliditetom omogućuju život dostojan čovjeka. Upravo o tim alatima raspravlja se na Konferenciji o naprednoj tehnologiji za osobe s invaliditetom –Asistivna tehnologija i komunikacija koja se održava u Zagrebu.

Na samom početku konferencije održano je predavanje o osnovama korištenja potpomognute komunikacije te izboru komunikacijskih alata. Kratko putovanje kroz svoj živopisan dugogodišnji rad s djecom s poteškoćama u radu opisao nam je bivši učitelj, danas CEO kompanije SENICT Software, Ian Bean.

Cijeli svoj život učim ljude kako se koristi miš, no umjesto toga tehnologija bi trebala učiti ljude, a ne obrnuto. Danas je najvažnije razumjeti svijet u kojem živimo, a mali alati i uređaji čine veliku razliku u izražavanju, istaknuo je Bean. Više o kreativnom korištenju asistivne tehnologije u radu s djecom i druge korisne materijale možete naći na novom programu za online učenje SENICT.

Asistivna tehnologija daje život dostojan čovjeka

Današnja asistivna tehnologija i njezina funkcija u obrazovanju djece i učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom od velikog je značaja za djecu, ali i za njihove učitelje, odgajatelje i obitelji. Posebno zanimljivo bilo je vidjeti kako primjena asistivne tehnologije izgleda u praksi. Jedan od korisnih programa koji će uskoro biti dostupan i na hrvatskom jeziku jest Grid 3. Riječ je o uređaju i softveru za komunikaciju britanske kompanije Smartbox, kojemu je cilj razumijevanje korištenja zaslona i osjetilno iskustvo. Tekstualna komunikacija, komunikacija simbolima, interaktivno učenje i aplikacije sastavni su dio softvera koji nudi pametna rješenja za jednostavniji i lakši život.

U avanturu s radom na potpomognutoj komunikaciji (AAC, engl. Alternative and Augmentative Communication) upustio se i jedan naš vrtić iz Zadra koji naglašava važnost uvođenja i korištenja asistivne tehnologije u vrtiće diljem zemlje, u igri, ali i u učenju.

Igra je sastavni dio razvoja i osnovna aktivnost svakog djeteta jer stvara ugodu i zabavu. DV Latica potiče inkluziju (redovan je vrtić koji prima djecu s teškoćama) i u programima poticanja razvoja i podržavanja igre koristi potpomognutu komunikaciju u obliku komunikacijskih ploča sa simbolima te računalnim uređajima koji proizvode govor (suvremena asistivna komunikacija), rekla je Vesna Penjalov, dipl. defektolog.

Prvi dan konferencije zaokružio je Inkluzivni zbor Ison iz Novog Sada (voditelj Miodrag Miša Blizanac), koji okuplja djecu i mlade s raznim vrstama invaliditeta i teškoćama u razvoju te uspješno spaja glazbu i asistivnu tehnologiju.

Konferencija o naprednoj tehnologiji za osobe s invaliditetom –Asistivna tehnologija i komunikacija, koja se održava u zagrebačkom hotelu Westin, u tri će dana održavanja okupiti više od 900 sudionika i 32 predavače iz devet zemalja. Radi se o konferenciji koja je od velikog značaja za daljnji razvoj AAC-a u Hrvatskoj, a osim brojnih predavanja posjetitelji mogu pogledati i isprobati razna AAC pomagala, kao i sudjelovati na raznim predavanjima i interaktivnim radionicama.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti