Atraktivan dizajn, bolja baterija: Nissan predstavio novu generaciju Leafa

S novom generacijom Leafa Nissan želi napraviti korak dalje te ovaj automobil "ima potencijal postati jezgra ove kompanije"

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.09.2017. / 08:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nissan je predstavio novu generaciju popularnog električnog automobila Leaf koja donosi atraktivan dizajn, veći doseg s jednim punjenjem baterije te cijenu nižu od 30 tisuća dolara (na američkom tržištu). Iako dizajn nije prva stvar o kojoj će razmišljati kupci e-vozila, u Nissanu su se odlučili "zaokružiti i izoštriti" rubove automobila koji je sada atraktivniji, a koliko će se noviteti odraziti na prodaju, saznat ćemo već sljedećeg mjeseca kada počne njegova prodaja u Japanu, odnosno sljedeće godine kada stigne u SAD i na druga tržišta.

Novi model Leafa dolazi s baterijom od 40 kWh čiji je doseg, prema EPA testiranju, 240 km – što je još uvijek manje u odnosu na najveće konkurente na tržištu poput Teslina Modela 3 i Chevroletova Bolta. Njegov bi najveći adut u odnosu na ta vozila trebala biti cijena koja će, s poticajima od 7500 dolara, u SAD-u iznositi samo 22.500 dolara (oko 140 tisuća kuna). Sljedeće godine možemo očekivati i model s jačom baterijom od 60 kWh, s kojom bi doseg trebao biti već od 320 km, te će imati jači motor (trenutni model dolazi s motorom od 110 kWh, dok je model prve generacije imao motor od 80 kWh), no jasno je kako će taj model biti skuplji.

Osim atraktivnijeg dizajna i većeg dosega, nova generacija Leafa može se pohvaliti i opcijama poput ProPILOT Assistenta i ePedala. ProPILOT omogućuje postavljanje brzine i dinamike vožnje u odnosu na uvjete na cesti te će bez problema upravljati vozilom držeći se sredine svoje trake, ubrzavati i usporavati, ovisno o automobilima ispred njega i prometu. Iako, naravno, nije riječ o potpunoj autonomiji i vozač uvijek mora biti spreman preuzeti kontrolu nad volanom i vozilom, ova tehnologija predstavlja velik napredak u odnosu na ostala Nissanova vozila. Također, iznimno je zanimljiv i sustav e-Pedal koji omogućuje upravljanje automobilom samo papučicom gasa tijekom većine vožnje jer podizanjem noge s gasa automobil počinje kočiti.


Prilikom predstavljanja novog modela Leafa izvršni direktor Nissana Hiroto Saikawa rekao je kako je prva generacija tog automobila bila pionir na tržištu, dok s drugom generacijom žele napraviti korak dalje te novi Leaf "ima potencijal postati jezgra kompanije".

Kako se sve više piše o početku kraja za benzince i dizelaše te budućnosti u kojoj će cestama dominirati električna vozila, automobilske kompanije već danas moraju razvijati e-automobile i postaviti temelje za budućnost u kojoj će moći odgovoriti na sve zahtjeve tržišta, ali i konkurencije. S novim Leafom čini se da je Nissan na dobrom putu jer su predstavili automobil koji je puno atraktivniji u odnosu na prethodnika, ima solidan doseg, napredne opcije te, što je mnogima najvažnije, pristupačnu cijenu.

Izvor: Clean Tehnica

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti