Baterija na prijenosnicima trajat će i do 20 sati: Apple predstavio vlastiti čip i tri nova računala s kojima kreće u osvajanje tržišta

Novi MacBook Pro i Air te novi Mac mini pokreće procesor razvijen u Appleovim laboratorijima zahvaljujući kojima su računala puno brža i učinkovitija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.11.2020. / 20:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

S današnjim danom počela je velika tranzicija Appleovih računala te je predstavljena nova generacija Macova koju prvi put pokreće Appleov vlastiti hardver. I prije predstavljanja analitičari i tehnološki novinari govorili su kako od Applea danas možemo očekivati puno razmetanja s velikim brojkama oko snage procesora i grafike, a upravo smo to večeras i vidjeli. U središtu promjene i tranzicije nalazi se SoC (system on chip) M1 koji donosi, pohvalili su se u Appleu, nevjerojatne performanse i učinkovitost koje su višestruko bolje u odnosu na dosadašnji hardver koji su koristili.

M1 napravljen je na 5nm tehnologiji, a sadrži, među inim, osam procesorskih i grafičkih jezgri koje savršeno “komplementiraju procesoru”. Procesorske jezgre napravljene su tako da su četiri namijenjene izvršavanju zahtjevnih operacija, dok su četiri slabije jezgre fokusirane na učinkovitost. Večeras smo u više navrata mogli čuti izraze - odlične/fantastične/nevjerojatne performanse, odlična učinkovitost i slično s kojima su htjeli naglasiti najveće prednosti novog čipa.

U odnosu na posljednje modele procesora za PC-e, M1 omogućuje dvostruke performanse uz puno manju potrošnju te koristi samo četvrtinu snage, a sa sličnim se brojkama može pohvaliti i njihov grafički procesor (dvostruke performanse uz samo trećinu potrošnje).

Iako je M1 najbolji čip koji je Apple napravio, tijekom njegova predstavljanja, kao i predstavljanja novih računala posebno je naglašena i njegova integracija sa softverom. Kao i u slučaju iPhonea i iPada, Apple će s M1 i na svojim računalima kontrolirati i bolje/učinkovitije integrirati vlastiti hardver s vlastitim softverom. Nova verzija operativnog sustava za Macove, Big Sur razvijena je kako bi izvukla maksimum od Appleova hardvera, a večeras smo saznali da će za sve Macove biti dostupna za dva dana.

Dva prijenosnika i Mac mini

Apple je, naravno, optimizirao sve svoje aplikacije za njihov hardver, a isto će u budućnosti napraviti i brojni developeri drugih aplikacija kojima je na raspolaganju i poseban Appleov softver zahvaljujući kojem će i dosadašnje aplikacije moći raditi na novom hardveru. Također, na njemu će se moći pokretati i aplikacije za iPhone i iPad.

Novi čipset, naravno, nije jedini hardver koji je Apple predstavio te su Cook i ekipa prikazali i tri nova računala koja će se moći kupiti već od sljedećeg tjedna. Priča za sva tri modela je slična - procesor i grafika su puno brži, dok se prijenosnici mogu pohvaliti još dužim trajanjem baterije, a sva ta poboljšanja dolaze po istoj, odnosno nižoj cijeni u odnosu na dosadašnje modele.

MacBook Air s 13-inčnim ekranom sada ima do 3,5 puta brži procesor i do čak 5 puta bržu grafiku u odnosu na prethodne modele. Koliko je snažan dovoljno govori podatak koji smo čuli na večerašnjoj konferenciji, a to je da je brži od 98 posto laptopa koji su prodani protekle godine. Ima i brži SSD, nema ventilatora pa je iznimno tih, a baterija traje 15 sati ako se na njemu neprekidno surfa uz WiFi, tj. čak 18 sati ako se na njemu gledaju videozapisi. Također, poboljšana je i kamera za videopozive. Početna cijena se nije mijenjala i iznosi 999 dolara za osnovni model.



Po istoj početnoj cijeni kao i dosadašnji model (1299 dolara) prodavat će se i MacBook Pro s novim čipom. Iz Applea kažu da je 2,8 puta brži od prethodnika i ima 5 puta bržu grafiku, a posebno briljira kada je u pitanju baterija - iz te kompanije kažu da može izdržati 17 sati surfanja putem WiFija, odnosno čak 20 sati reprodukcije videozapisa.

Sa sličnim poboljšanjima može se pohvaliti i Mac mini (3 puta brži procesor i šest puta brža grafika) te je čak pet puta brži od najprodavanijeg PC-a iste kategorije. Ono što je posebno zanimljivo je da je taj model 100 dolara jeftiniji u odnosu na verziju sa starijim procesorom te stoji 699 dolara.

Ovo je samo početak

Predstavljanje vlastitog hardvera koji će postati srce svih budućih računala s logom jabuke te tri modela računala samo je, dakle, početak velike tranzicije koja će trajati dvije ili više godina kada će sve njihove prijenosnike i stolna računala pokretati vlastiti hardver. To je, kako je rekao Tim Cook, hrabar i odvažan potez kompanije te će biti zanimljivo vidjeti kakva će biti potražnja za novim računalima, ali i prve recenzije koje će nam otkriti koliko su zaista moćni novi Macovi.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti