Novi obnovljivi izvor? Biljke koje proizvode energiju poput klasičnih baterija

Obnovljivi izvori energije su odavno top tema, stoga ovakvih projekata možemo očekivati sve više

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 23.07.2017. / 13:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Neko vrijeme su se tretirali kao egzotika ili endemske vrste, ali s vremenom su takozvani obnovljivi ili “zeleni” izvori energije kako ih neki običavaju nazivati postali jedinstveni put kojim žele ići svi. Priča je sasvim logična, ako želimo ostati na ovoj predivnoj planeti, ako je nismo do kraja uništili, onda je vrijeme da se pozabavimo energetskim potencijalima i izvorima koji će čuvati okoliš, umjesto da ga uništavaju. Naravno, taj je put užasno dug, a cilj dalek, pritom će poteškoća biti daleko više nego što bismo očekivali, ali u svakom slučaju treba pokušati, jer u suprotnom teško je ili nemoguće očekivati da će generacije koje tek dolaze uživati u Zemlji kao što smo to mi imali privilegiju. Bez obzira na brojne skeptike, sve je više znanstvenika i kreativaca koji pokušavaju svijetu ponuditi izvore energije koji će nam ponuditi šansu za svjetliju budućnost u svakom mogućem smislu ove konstatacije. Jedan od takvih projekata pod nazivom Living Light stiže iz Nizozemske i doista je više nego zanimljiv.

Ermi van Oers, inače produkt dizajner, osmislio je Living Light, odnosno pojednostavljeno rečeno biljke koje su ujedno i - baterije. Kako cijela stvar funkcionira? Biljke tijekom procesa fotosinteze oslobađaju organske spojeve u tlu, ti organski spojevi generiraju stvaranje bakterija koje pak produciraju elektrone i protone, a u ovom zatvorenom prirodnom krugu na kraju se biljke mogu koristiti kao i klasične, tradicionalne baterije koje koristimo svakodnevno. I još nešto, zdravije biljke o kojima vodite više računa davat će vam više energije.

Autor ovog projekta ne dvoji kako će se uskoro njegov izum naći i u stvarnom svijetu.

“Trenutačno dovršavamo prototip. Vjerujemo i nadamo se da će naša prva serija Living Lighta koja će sadržavati 50-tak komada biti isporučena kupcima već početkom 2018.”, rekao je Ermi van Oers.

Možda će mnogi skeptično vrtjeti glavom, što se nažalost vrlo često događa kada su ovakve stvari u pitanju, no ipak treba vjerovati da će ovakvi izvori energije, koliko god limitirani bili, dobiti svoju šansu. Više o Living Lightu možete saznati na službenoj web stranici.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti