BlackBerry predstavio 'najsigurniji telefon na svijetu'

Iz BlackBerryja stiže još jedan Android, model DTEK50 za kojeg u ovoj kompaniji kažu da je najsigurniji telefona na svijetu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.07.2016. / 08:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Posljednjih mjeseci iz BlackBerryja su stizale informacije kako će ova kompanija ili odustati od daljnjeg razvoja telefona ili će predstaviti dva ili tri mobilna uređaja koja rade na Androidu. Odlučili su se ipak za drugu opciju te su jučer predstavili pametni telefon za kojeg su rekli da je 'najsigurniji telefon na svijetu'. Ovaj uređaj, nazvan DTEK50, napravljen je u suradnji s Alcatelom te je baziran na njihovom smartphoneu Idol 4 koji ima ekran dijagonale 5,2 inča rezolucije 1920x1080 piksela, radi na Snapdragon 617 procesoru, ima 3GB RAM-a, 16GB memorije koja se može proširiti microSD memorijskim karticama, stražnju 13MP kameru i s prednje strane kameru rezolucije 8MP s bljeskalicom.

Pokreće ga Android 6.0 Marshmallow te ima bateriju kapaciteta 2,610 mAh koja bi trebala izdržati oko 17 sati korištenja, a DTEK 50 već se sada može prednaručiti sa stranica BlackBerryja za 299 dolara (u SAD-u). Kao što i samo ime kaže, ovaj uređaj dolazi s BlackBerryjevim sigurnosnim DTEK softverom koji pruža zaštitu od malwarea i drugih sigurnosnih prijetnji, prati ako netko snima fotografije i videozapise bez znanja vlasnika telefona te ako pristupa kontaktima ili lokaciji telefona itd. Kao i na prvom BB Androidu Priv, i ovaj uređaj dolazi s opcijom Hub koja korisnicima omogućuje pristup svim nepročitanim e-mailovima, porukama, obavijestima kalendara i aplikacija, zakazanim obavezama i drugim informacijama. Iz ove kompanije kažu kako su modificirali Android s tehnologijom za sigurnost koju su originalno razvili za BB10 platformu, a obećali su i brze sigurnosne nadogradnje ovog uređaja.

Iako je riječ o zanimljivom uređaju pristupačne cijene, pitanje je može li ovakav telefon srednje kategoriju spasiti kompaniju koja se već dugo vremena nalazi u problemima, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li ovo biti trajna strategija kanadske kompanije – jeftiniji Androidi koji se od većine sličnih uređaja na tržištu razlikuju po sigurnosnim opcijama.  

Izvor: GSM Arena

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti