Odmah ugasite Bluetooth na svom uređaju i ažurirajte ga!

BlueBorne ranjivost ne zahvaća samo pametne telefone, već sve uređaje koji koriste Bluetooth.

Martina Čizmić | 17.09.2017. / 13:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Uz toliko uređaja koje povezujemo putem Bluetootha, korisnici često ni ne gase tu opciju na svojim računalima i pametnim telefonima. Jer tko bi se svaki put zamarao povezivanjem, uparivanjem i pronalaženjem uređaja koji su u blizini.

No, upravo su tu, nazovimo ju lijenost korisnika, iskoristili hakeri. Otkrili su ranjivost u Bluetooth protokolu koja omogućava hakeru da preuzme kontrolu nad uređajem, učita zloćudni softver ili presretne poslane podatke. Kako upozoravaju iz tvrtke Armis Labs, danas je u cijelom svijetu u upotrebi više od 8,2 milijardi uređaja koji imaju Bluetooth. Ranjivost, koju su nazvali BlueBorne, veoma je kritična jer čak nije potrebno da uređaji budu međusobno povezani kako bi se ranjivost mogla iskoristiti. Dovoljno je da je na uređaju uključen Bluetooth.

Stručnjaci ističu kako je najjednostavnija zaštita, kad god ne koristite Bluetooth – isključiti ga. Ne samo da ćete tako smanjiti ranjivost svog uređaja nego ćete i produljiti trajanje baterije.

Ako pak morate imati uključen Bluetooth, trebalo bi instalirati zakrpe koje dolaze s posljednjim ažuriranjem.

Koristite li Androidove uređaje, na Google Playu možete preuzeti aplikaciju koja će provjeriti je li vaš uređaj među onima koji su ugroženi zbog te ranjivosti.

Na ostalim uređajima omogućite automatsko ažuriranje programa kako biste uvijek imali najnovije inačice.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti