Borba protiv piratstva: Uhićenja zbog objave nove epizode Game of Thronesa

Uhićene su četiri osobe koje su četvrtu epizodu nove sezone GoT-a objavile na internetu prije njezina službenog emitiranja

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.08.2017. / 09:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

HBO ima velikih problema s piratstvom te je njihova serija Game of Thrones najpopularnija serija među piratima svih vremena, a početkom ovog mjeseca na internetu se pojavila nova epizoda sedme sezone nekoliko dana prije njezina emitiranja na TV-u. Riječ je o četvrtoj epizodi "The Spoils of War" koja je tako postala dostupna obožavateljima ove serije te su je mogli pogledati prije njezina službenog emitiranja. Ovo nije prvi put da su se epizode GoT-a na piratskim stranicama pojavile prije njihova službenog emitiranja te su 2015. prije početka emitiranja pete sezone na mreži procurile četiri prve epizode ove serije.

Odmah nakon što se nova epizoda pojavila na internetu provedena je istraga te su ovog tjedna uhićene četiri osobe povezane s njezinim objavljivanjem – prema informacijama CNN-a, osumnjičeni su povezani s kompanijom Star India koja ima prava na emitiranje ove serije u Indiji. Iz Star Indije napominju kako nije riječ o njihovim zaposlenicima, već o sadašnjim i bivšom zaposlenicima Prime Focus Technologyja, kompanije zadužene za pohranu i procesiranje podataka za SI. U priopćenju za javnost napomenuli su kako im se nikada u povijesti nije dogodilo ništa slično te su zahvalni policiji na brzoj reakciji. Uhićeni će biti zadržani u zatvoru do 21. kolovoza do kada bi protiv njih trebala biti podignuta (ili odbačena) optužnica za krađu podataka.

Inače, osim problema s piratima i ilegalnim postavljanjem i skidanjem njihova sadržaja, HBO se nedavno našao i na udaru hakera koji su ukrali 1,5 TB podataka koji uključuju, među inim, i sadržaj vezan uz GoT. Ova kompanija problem je navodno pokušala riješiti novcem te su hakeru/hakerima koji su im ukrali podatke ponudili 250 tisuća dolara. Treba napomenuti kako ranija objava nove epizode Game of Thronesa i uhićenja u Indiji nemaju nikakve veze s ovim hakerskim napadom i krađom podataka s njihovih servera.

Izvor: CNN

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti