Britanci razvijaju digitalnu vozačku dozvolu

Umjesto klasične vozačke dozvole, vozači će u budućnosti koristiti digitalnu vozačku koja će biti pohranjena u pametnim telefonima

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.05.2016. / 08:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pametni telefoni već su zamijenili veliki broj uređaja – od glazbenih playera, fotoaparata i navigacijskih uređaja, a nekima su zamijenili čak i računala. Pored navedenog, u budućnosti bi mobilni uređaji mogli zamijeniti i dokumente pa tako u Velikoj Britaniji već neko vrijeme razvijaju digitalnu vozačku dozvolu. Oliver Morley iz agencije nadležne za izdavanje vozačkih dozvola nedavno je na Twitteru objavio fotografiju prototipa digitalne vozačke dozvole na kojoj trenutno rade pri čemu je napomenuo kako takva dozvola neće u potpunosti zamijeniti papirnate dokumente koji će se i dalje izdavati.

Agencija trenutno testira digitalnu vozačku na iPhoneu u sklopu aplikacije Apple Wallet u kojoj se inače pohranjuju podaci o bankovnim karticama, karticama za popuste itd. 'S obzirom na popularnost i veliki broj korisnika pametnih telefona, ovo je logičan korak', smatra tehnološki analitičar Ben Wood koji kaže kako je i sigurnost aplikacija za plaćanje danas na visokom nivou tako da se aplikacije i telefoni mogu koristiti i za sigurnu pohranu dokumenta poput vozačkih dozvola, ali i putovnica te su digitalne putovnice također u razvoju u Velikoj Britaniji.

Nakon testnog perioda, na BBC-u očekuju kako će službena primjena digitalnih vozačkih dozvola početi za dvije godine tako da se vozači više neće trebati brinuti jesu li ponijeli vozačku, no morat će paziti na potrošnju baterije telefona ili u automobilu nositi mobilni punjač kako se ne bi dogodilo da ne mogu pokazati dokumente ako ih zaustavi policija, a baterija se potroši.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti