Britanci zaradili kritiku najvećeg američkog stručnjaka za pandemiju jer su zeleno svjetlo cjepivu dali prije SAD-a

Vodeći stručnjak za pandemiju COVID-19 u SAD-u, Anthony Fauci, kritizirao je u četvrtak britanski pozet davanja zelenog svjetla Pfizer/BioNTech-ovom cjepivu prije nego što su to učinile SAD.

Branimir Vorša | 03.12.2020. / 17:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Velika Britanija to nije učinila jednako pažljivo kao američko regulatorno tijelo. Oni su to ubrzali za nekoliko dana. Mislim da to ne čini posebnu razliku, jer i mi ćemo to uskoro učiniti, rekao je Fauci za Fox News, upitan da komentira činjenicu da je Velika Britanija dala zeleno svjetlo Pfizerovom cjepivu prije nego što su to učinile SAD, što je izazvalo frustracije kod dijela američke javnosti.

Fauci smatra da američki Ured za hranu i lijekove (FDA) cjepivo odobrava na ispravan način, jer ako se to prebrzo učini i ako se to učini površno, ljudi se neće htjeti cjepiti.

Fauci naglašava da je FDA dobro pregledao podatke koje je Pfizer ustupio kako bi se moglo američkoj javnosti garantirati da je to cjepivo sigurno i učinkovito.

Smatram da kad bi smo bili učinili bilo što manje od toga, samo bismo potkrijepili već postojeću suzdržanost od cjepljenja kod ljudi, jer su oni zabrinuti za sigurnost ili da je proces prošao prebrzo, pojasnio je Fauci.

No, ostaje činjenica da su Britanci prvi odobrili američko-njemačko cjepivo, a u srijedu su obznanili da će kampanja za imunizaciju krenuti već idućeg tjedna.

No nisu jedini, jer je i ruski predsjednik Vladimir putin naredio vladi da počne s masovnim cijepljenjem stanovištva od idućeg tjedna. Razlika je u tome što će Rusi to učiniti s vlastitim cjepivom Sputnik V.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti