Britanska vojska radi na futurističkom laserskom oružju

Vojske svijeta povećale su svoj interes za lasersku tehnologiju kao novo oružje.

Monika Nožić Monika Nožinić | 17.09.2016. / 19:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Britanska vojska radi na prvom laserskom oružju visoke tehnologije koje će moći srušiti neprijateljske rakete.

Futurističko oružje dio je programa koji će predstaviti novu tehnologiju za vojsku u budućnosti i u njega je uloženo 35 milijuna eura. Stručnjaci ističu da je riječ o tehnologiju sličnoj onoj koju do sada mogli vidjeti samo u filmovima.

Prototip oružja MBDA bit će napravljen do 2019. godine. Trenutno se radi na razvijanju sustava koji će se koristiti za praćenje meta u različitim vremenskim uvjetima iznad kopna i mora. Ministarstvo obrane Velike Britanije izjavilo je kako će staro oružje biti zamijenjeno novim te da će im dobro služiti za zaštitu brodova od raketnih napada, kao i za zaštitu vojnika od minobacača.

Britanija će za obranu i novo oružje visoke tehnologije izdvojiti 932 milijuna eura. "Moramo biti u mogućnosti odgovoriti izazovima budućnosti. Moramo se prilagoditi tehnološkim promjenama", rekao je tajnik obrane Velike Britanije, Michael Fallon.

Vojske svijeta povećale su svoj interes za lasersku tehnologiju kao novo oružje pa je tako američka mornarica nedavno predstavila svoje lasersko oružje koje koristi za rušenje dronova i onesposobljavanje brodova, a lasersko oružje za rušenje dronova kreirali su i kineski znanstvenici.

Izvor: DigitalTrends

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti