Britanski regulator objavio: AstraZenecino cjepivo djelotvorno je i kod starijih osoba

Nema dokaza o nedostatku djelotvornosti, poručili su iz MHRA.

Hina | 05.02.2021. / 13:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Britanski regulatori dobili su od AstraZenece dodatne podatke koji podupiru ocjenu da je cjepivo protiv COVID-19 razvijeno sa Sveučilištem u Oxfordu djelotvorno za starije osobe, rekao je u petak dužnosnik zadužen za cjepiva.

Britanija je tim cjepivom cijepila sve dobne skupine nakon što ga je Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) kao prvi regulator odobrila u prosincu, ali neke druge europske zemlje rekle su da je potrebno više podataka prije nego što se to cjepivo bude davalo onima starijima od 65 godina.

Munir Pirmohamed, predsjedatelj radne skupine komisije za humanu medicinu, rekao je da su britanski regulatori, kada su osobrili cjepivo, u podacima primijetili manji broj osoba mlađih od 65 godina.

Ipak, tamo nije bilo dokaza koji bi sugerirali da ljudi stariji od 65 godina nisu dobili dokaze o učinkovitosti, rekao je na informativnom sastanku MHRA, na pitanje Reutersa o učinkovitosti cjepiva kod starijih.

Od tada smo dobivali više podataka od AstraZenece u kojima se vidi učinkovitost kod starijih osoba i da nema dokaza o nedostatku djelotvornosti, kazao je.

Dodao je kako starije osobe generiraju snažne imunološke reakcije i istaknuo da je najvažnije da i cjepivo AstraZenece i cjepivo Pfizera i BioNTecha sprečavaju ozbiljne bolesti i smrtne slučajeve.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je EU odlučila da neće ugroziti sigurnost i zagovara sporiji tempo odobravanja cjepiva.

Upitana je li Britanija ugrozila standarde sigurnosti i učinkovitosti, izvršna direktorica MHRA June Raine branila je regulatorne standarde.

Mislim da je naša pozicija vrlo jasna u smislu strogog znanstvenog pristupa koji MHRA provodi u interesu povjerenja javnosti, javne sigurnosti i učinkovitosti tih važnih cjepiva, rekla je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti