Brutalni teškaš s performansama egzotičnog sportskog automobila: Američka ikona vraća se električnom izdanju

Tri motora ukupne snage 1000 KS, ubrzanje od 0 do 96 km/h za samo 3 sekunde, doseg od 560 kilometara te cijena od 112 tisuća dolara, samo su neke od važnijih opcija električnog Hummera.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.10.2020. / 10:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kao i brojne druge automobilske i tehnološke kompanije, i GM-u je jasno kako je budućnost industrije električna te su najavili investiranje oko 20 milijardi dolara u automobile na struju i autonomnu tehnologiju do 2025. U skladu s takvim novim, odnosno električnim počecima, u Detroitu su najavili tvornicu u kojoj će se proizvoditi e-vozila nazvanu "Factory Zero", a jučer su predstavili vozilo koje bi trebala biti perjanica njihove nove ponude.

Foxconn Tržište vrijedno više od 800 milijardi dolara: Foxconn želi postati "Android za električne automobile"

 

 
Hummer, američka cestovna ikona, uskoro će se pojaviti u svom električnom izdanju, s odličnim performansama, ali i paprenom cijenom. Riječ je o brutalnom teškašu koji, prema ljudima iz GM-a, ima performanse egzotičnog sportskog automobila i koji, zahvaljujući modernim tehnologijama, može osvojiti i najagresivnije i najizazovnije terene. To će uspjeti uz pomoć, među inim. tzv. Crab Modea, koji mu omogućuje dijagonalno kretanje jer se i stražnji kotači mogu okretati lijevo i desno. Takvo nešto bit će moguće samo pri malim brzinama i na terenima koji zahtijevaju takve akrobacije.

Slika nije dostupna Sljedeće godine počinje prodaja "najjeftinijeg gradskog električnog vozila na europskom tržištu"


Električna verzija Hummera bit će dostupna u četiri varijante, a proizvodnja počinje sljedeće godine, dok bi se prvi modeli na cestama u SAD-u trebali pojaviti krajem 2021. Prvo će se pojaviti najjači model, Hummer EV Edition 1 koji će, naravno, biti i najskuplji te će stajati 112.595 dolara. Nakon njega, tijekom 2022. i 2023. u prodaji će se pojaviti i modeli s nižim cijenama, ali i slabijim performansama i manjim dosegom (od 400 do 480 km, ovisno o modelu). Najjači model pokretat će tri motora ukupne snage čak 1000 KS, a s jednim punjenjem baterije trebao bi prijeći čak do 560 kilometara. Što se punjenja baterije tiče, iz GM-a kažu kako će za doseg od 160 km biti dovoljno samo 10 minuta punjenja, što su brojke koje bi trebale zadovoljiti potencijalne/buduće vlasnike e-Hummera. Za punjenje cijele baterije trebat će nešto manje od 40 minuta.

Slika nije dostupna Možda im je cijena veća, no električni automobili imaju veliku prednost u odnosu na benzince i dizelaše. I to ne samo onu ekološku

Jedna od zanimljivosti pickupa jest što mu se krov može skinuti i postaviti u prednji prtljažnik, tako da će se moći uživati u vožnji kao u kabrioletima, a moći će se uživati i u ubrzanju poput sportskih automobila jer brzinu od 100 milja na sat, odnosno oko 96 km/h ovaj teškaš može uhvatiti u samo 3 sekunde.



Osim surove snage, novi Hummer bit će opremljen i različitim modernim tehnologijama koje bi trebale učiniti vozilo sigurnijim za upravljanje poput sustava asistencije u vožnji, čak 18 postavljenih kamera, kao i senzora za prepoznavanje pješaka postavljenih s prednje i stražnje strane vozila.

Slika nije dostupna Mercedes priprema revoluciju? Najučinkovitiji električni automobil na svijetu dosega nevjerojatnih 1200 kilometara

Po svemu što smo vidjeli od GM-a, električni Hummer zaista će biti prava zvijer, iako je jasno da će biti rezerviran samo za one malo dubljeg džepa, a bit će zanimljivo pratiti i kakav će biti interes korisnika s obzirom na sve veću konkurenciju na tom tržištu - od Teslina Cybertrucka, preko Forda i Riviana, čija bi prednost u odnosu na GM-ov pickup trebala biti niža cijena.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti