Brzi odgovor na napad: Tehnološka tvrtka hakirala hakere koji su joj ukrali podatke

Prema informacijama koje kruže mrežom, južnoamerički hakeri iz grupe Lapsus dokopali su se podataka o zaposlenicima Nvidije, no napravili su i jednu veliku pogrešku…

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.02.2022. / 09:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američka kompanija Nvidia nedavno se našla na udaru hakera koji su se dokopali čak 1TB podataka koji uključuju informacije o zaposlenicima, kao i njihove šifre i druge osjetljive podatke. Za napad su zaslužni južnoamerički hakeri iz grupe Lapsus$ koji su Nvidiji zaprijetili da će, ako im ne plate otkupninu, javno objaviti te podatke.

Slika nije dostupna Opasnosti rada od kuće: Zbog neodgovornog zaposlenika, hakirana cijela kompanija

Iz te su kompanije krajem prošlog tjedna za medije potvrdili kako istražuju situaciju, no nisu objavili nikakve detalje o samom napadu, ukradenim podacima i otkupnini. Naravno, njihovi sigurnosni stručnjaci odmah su reagirali na napad te su se jučer pojavile zanimljive informacije o daljnjem razvoju situacije

Naime, čini se kako su hakeri iz Lapsus$-a napravili veliku pogrešku te su jedno od svojih virtualnih računala ostavili aktivno u Nvidijinom programu za upravljanje uređajima. Zahvaljujući tome, stručnjaci iz Nvidije uspjeli su - hakirati hakere. Prema izvještaju objavljenom na TechSpotu, uspjeli su na daljinu šifrirati ukradene podatke i hakerima onemogućiti pristup sustavu Nvidije. Ipak, to im možda neće pomoći u zaštiti ukradenih podataka jer su hakeri navodno već napravili njihovu kopiju.

Ruski hakeri Prijeti li svijetu globalni kibernetički rat? Stručnjaci su zabrinuti i pozivaju na oprez

Glasine koje kruže mrežom kažu da su, kao osvetu zato što ih je Nvidia hakirala, hakeri već objavili te podatke na Telegramu, no te informacije nisu potvrđene. Ako je do toga i došlo, čini se kako je Nvidia imala dovoljno vremena kako bi promijenila podatke vezane uz korisnička imena i šifre kojih su se hakeri dokopali, smatraju mediji.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti