CERT pozvao i hrvatske građane na poseban oprez: Budite sumnjičavi prema bilo kakvim porukama povezanima s Ukrajinom

Iako trenutno u Hrvatskoj nema kibernetičkih napada koji su povezani s napadima u Ukrajini, iz CERT-a pozivaju građane na dodatni oprez.

Martina Čizmić | 25.02.2022. / 08:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kibernetički napadi na Ukrajinu traju već nekoliko tjedana, a posljednjih su se dana posebno intezivirali. Europski timovi za kibernetičku sigurnost (CSIRT) i Kibernetički tim za brzo reagiranje (CRRT)  već nekoliko tjedana prate napade na mreže i sustave u Ukrajini.

Slika nije dostupna Diljem Europe raspoređen Kibernetički tim za brzo reagiranje, među njegovim stručnjacima i Hrvati

Kako su izvijestili iz hrvatskog CERT-a, to uključuje sprečavanje i onemogućavanje DDoS napada, napade zlonamjernim kodom, postavljanje lažnih web stranica ukrajinske vlade i širenje lažnih vijesti (kao što su vijesti o kvaru bankomata ili mobilnih mreža u Ukrajini).

Prema našim saznanjima u Hrvatskoj trenutno nema aktivnosti koje su izravno povezane s napadima u Ukrajini. CERT.hr je u stalnoj komunikaciji i pripravnosti uz daljnje praćenje razvoja situacije u Ukrajini i utjecaja na nacionalne sustave i mreže. Po potrebi ćemo o odgovarajućim mjerama obavijestiti operatore ključnih usluga i davatelje digitalnih usluga (prema Zakonu o kibernetičkoj sigurnosti NN 64/2018), druge potencijalno ugrožene subjekte i širu javnost, dodaju iz CERT-a.

Iako trenutno u Hrvatskoj nema kibernetičkih napada koji su povezani s napadima u Ukrajini, iz CERT-a pozivaju građane na dodatni oprez.

Slika nije dostupna Ukrajina na udaru kibernetičkih napada: Zapad nudi pomoć, no pitanje je koliko zaista može pomoći  

Građane pozivamo na dodatan oprez i dodatnu pažnju prilikom otvaranja poveznica, privitaka i sličnog sadržaja koji im mogu doći putem e-pošte ili im se pojaviti prilikom pretraživanja interneta jer ih može odvesti na stranice koje sadrže lažne vijesti ili omoguće preuzimanje zlonamjernog sadržaja, ističu iz CERT-a te upozoravaju kako bi sadržaji povezani sa situacijom u Ukrajini mogli poslužiti kao mamac za phishing kampanje, širenje lažnih vijesti ili se iskoristiti za druge vrste prijevara korisnika.

Stoga, ako u svom inboxu pronađete poruku koja aludira na Ukrajinu, budite veoma oprezni i dva puta provjerite tko je pošiljatelj i što vam točno šalje te nemojte klikati na poveznice ili otvarati privitke prije provjere.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti