CGDA o novom Zakonu: Umjesto da se stvari mijenjaju, održava se "status quo"

Prijedlog Zakona, ističu iz CGDA, ovu djelatnost uvrštava tek nominalno bez definiranja konkretnih koraka i obveza.

Martina Čizmić | 14.12.2017. / 11:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znate li što su to audiovizualne djelatnosti? Upravo je u tijeku e-Savjetovanje koje bi trebalo dati priliku svim zainteresiranim stranama da daju svoje kritike i komentare na novi Nacrt prijedloga Zakona o audiovizualnim djelatnostima. To je zakon koji bi trebao "regulirati obavljanje, organiziranje i financiranje audiovizualnih djelatnosti" u Hrvatskoj.

No u Klasteru hrvatskih proizvođača računalnih igara nisu zadovoljni načinom na koji se u Zakonu definira i odnosi prema industriji videoigara. Tako su na više od 20 članaka Nacrta prijedloga zakona o audiovizualnim djelatnostima, koji je na stranicama e-Savjetovanja otvoren još danas, 14. 12. 2017.

Kako ističu u priopćenju iz CGDA, ako promjene u Zakonu neće biti vidljive u samoj provedbi HAVC-a i Nacionalnoga programa, onda su izmjene i dopune Zakona u programskom periodu 2017-2020 isključivo kozmetičke prirode i održavaju "status quo" po pitanju novih audiovizualnih djelatnosti.

Pojašnjavaju kako članak 3., po novome nacrtu, obuhvaća proizvodnju videoigara pod audiovizualne djelatnosti, a članak 2. kao svrhu Zakona, među ostalim, navodi poticanje razvoja audiovizualnih djelatnosti i promicanje audiovizualnoga stvaralaštva na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Svrha i namjena promjene Zakona je prepoznatljivost svih audiovizualnih djela od interesa za Republiku Hrvatsku. Svrha i namjena novoga Zakona je uređenje, poticanje i promicanje svih audiovizualnih djela. Međutim, ove novine koje uvode multimedijska i transmedijska djela, kao i videoigre pod audiovizualne djelatnosti ne reflektiraju su u konkretnim aktivnostima i obvezama za tijela koja provode Zakon, upozoravaju iz CGDA.

Imajući u vidu vrstu kadrova koje zapošljava proizvodnja videoigara, sve redom mlade i visokoobrazovane ljude koje Hrvatska svakodnevno gubi, javnu potrebu za uvođenjem informatike kao obveznog predmeta, gotovo isključivo izvozni karakter videoigara, rast domaćih proizvođača računalnih igara te brojne druge isključivo pozitivne karakteristike aktivnosti vezanih za proizvodnju videoigara, ovim putem želimo ukazati na važnost prihvaćanja navedenih komentara. Naime, prijedlog Zakona ovu djelatnost uvrštava tek nominalno bez definiranja konkretnih koraka i obveza, koji bi trebali biti preneseni u pravilnike i obveze HAVC-a, a koji će jamčiti da Republika Hrvatska prepoznaje aktualnosti i trendove u svijetu te pomaže graditi vlastite sustave kako bi bila u korak sa digitalnim svijetom, ističu na kraju iz CGDA i pozivaju da se njihovi komentari i primjedbe prihvate kako sve novosti ne bi ostale samo mrtvo slovo na papiru.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti