"Čudne stvari" počele su se događati s telefonima u NATO-ovim vojnim bazama

Na telefonu jednog vojnika odjednom su počele svirati rap-pjesme koje nikada nije skinuo na uređaj, brojnim vojnicima izbrisani su kontakti te su počeli dobivati obavijesti kako netko pokušava pristupiti njihovim telefonima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.10.2017. / 07:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Početkom siječnja u NATO-ovoj vojnoj bazi Tapa u blizini estonske granice s Rusijom vojnici su počeli primjećivati "čudne stvari" na svojim pametnim telefonima. Na telefonu jednog vojnika tako su odjednom počele svirati rap-pjesme koje nikada nije skinuo na uređaj, a svi su njegovi kontakti izbrisani. Brojnim drugim vojnicima također su izbrisani kontakti, dok je pukovnik Christopher L’Heureux primijetio da je praćen putem pametnog telefona. On je na svom telefonu dobio obavijest kako mu netko pokušava pristupiti iPhoneu, a ta je osoba, kako je otkrila IP adresa, smještena u Moskvi.

NATO je proveo istragu vezanu uz ove probleme i hakiranje telefona i, prema izvještaju medija, krivce su pronašli u Rusiji. Nema dvojbe kako iza ovih hakerskih operacija stoji Rusija, a među inim otkriva ih i visok nivo koordinacije te korištenje sofisticiranih bespilotnih letjelica opremljenih sustavima za nadzor i špijuniranje kakvima se ne koriste civili, smatraju u NATO-u. Na udaru ruskih hakera tako je oko 4 tisuće NATO-ovih vojnika smještenih u bazama u Poljskoj i baltičkim zemljama, a hakerskim napadima Rusi žele steći vojnu prednost u odnosu na zemlje članice NATO pakta, prikupiti što više insajderskih informacija, ali i zastrašiti vojnike čije su telefone hakirali i koji su se počeli "ponašati čudno".

U slučaju vojnog sukoba Rusi bi, zahvaljujući aktivnostima njihovih hakera, mogli uzrokovati zbunjenost na bojištima i usporiti odgovor NATO-a slanjem lažnih zapovijedi, zbog čega je ovoj situaciji potrebno pristupiti vrlo ozbiljno. Kako bi se zaštitili, NATO je vojnicima naredio uklanjanje SIM kartica iz telefona i korištenje interneta samo na posebnim mjestima, a zabranjeno im je korištenje lokalnih mobilnih usluga.

Ipak, prema The Wall Street Journalu, dio takvih napada s kojima su hakeri pristupili, odnosno pokušali pristupiti profilima na Facebooku i iCloud računima vojnika nije bio toliko sofisticiran i mogli su ih izvesti "obični" kriminalci i hakeri. Nakon objave ovih informacija iz New York Posta zatražili su, ali nisu dobili komentar iz ruskog ministarstva obrane.

Izvor: NY Post
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti