"Čudo je da smo svi preživjeli": Teslin autopilot spasio je 8 života u jednoj nesreći!

Autopilot i automatska kočnica na dva Modela X reagirali su brže od vozača kada je veliko stablo hrasta palo na cestu u Devonu – da nije bilo reakcije automobila, osmero ljudi možda ne bi preživjelo.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.02.2020. / 08:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Šanse da se tako nešto dogodi su milijun prema jedan, a svi sudionici nesreće u kojoj su sudjelovala dva automobila na koje se srušilo stablo hrasta staro čak 400 godine složni su u jednome: Čudo je da smo preživjeli. Stablo se srušilo u Devonu tijekom oluje Dennis, a nevjerojatno je da su se u tom trenutku iz suprotnih pravaca prema mjestu pada vozila dva Teslina Modela X.

Slika nije dostupna Pogledajte video bizarne nesreće: U Tesli uključio autopilot pa snimao, a ruke nije držao na volanu…

Oba su imala aktiviran autopilot te su zahvaljujući naprednom sustavu senzora, automobili sami zakočili i time, uvjereni su svi sudionici nesreće, spasili njihove živote. Automobil je bez dvojbe spasio naše živote. Bez njega sada bismo bili mrtvi, komentirao je Laurence Sanderson, u čijem su vozilu još bili njegova žena i troje djece. Dodao je kako i dalje ne mogu vjerovati da su živi, uz pohvalu Elonu Musku.

Oba vozača Teslinih vozila za medije su izjavili kako su pad stabla vidjeli krajičkom oka, no sami ne bi stigli reagirati na vrijeme i tako brzo kao autopilot, tj. automatska kočnica tako da je velika vjerojatnost da bi stablo "poklopilo" oba vozila.

Teslin autopilot nije klasičan autopilot koji može u potpunosti sam upravljati vozilom, već je riječ o asistentu koji pomaže u vožnji, a sustav se sastoji od kamera, radara, ultrazvučnih senzora te naprednog računala koje brzo procesira sve te podatke.

Slika nije dostupna Teslin autopilot izazvao tešku nesreću na autocesti, pukom srećom nitko nije poginuo

Ovo nije prvi slučaj u kojem je Teslin autopilot spasio živote vozača i putnika u Teslinim vozilima, no zabilježeni su i slučajevi prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama u kojima su sudjelovala Teslina vozila s aktiviranim asistentom za vožnju. Teško je zaključiti je li upravo softver kriv za te nesreće, no iz Tesle, ali i policije više su puta upozorili da vozači, bez obzira na autopilot, moraju uvijek imati ruke na volanu i biti spremni reagirati i preuzeti kontrolu nad vozilom.

Izvor: Mirror

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti