Čudo na engleskom sveučilištu: Posve slučajno pronađena fotografija s najdužom ekspozicijom u povijesti

Posve slučajno na jednom britanskom sveučilištu otkrivena je fotografija s najdužom napravljenom ekspozicijom dosad. Priča o fotografiji doista je nevjerojatna.

Branimir Vorša | 15.12.2020. / 13:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve je počelo kao projekt tadašnje studentice Regine Valkenborgh sa Sveučilišta Hertfordshire, koja je odlučila napraviti fotografije bez korištenja moderne tehnologije. Ona je u limenku piva postavila fotografski papir (koji je osjetljiv na svjetlost) te napravila sićušnu rupicu na limenki koja je služila poput leće i objektiva mikrokamere.

Svoju uradi sam kameru postavila je na opservatorij Bayfordbury unutar sveučilišta i jednostavno zaboravila na projekt.

Limenku je postavila još 2012. godine, a otkrivena je tek u rujnu ove godine, kad ju je s opservatorija uklonio šef održavanja David Capbell.

Ono što se proteklih osam godina događalo u limenci piva doista je čudesno jer je iz nje proizašla fotografija s najdužom ekspozicijom na svijetu. Osam godina ekspozicije na fotografiji je ostavilo 2953 traga putanje Sunca od izlaska do zalaska, uz pozadinu koja je, u međuvremenu, ostala nepromijenjena.

Tehnika duge ekspozicije pri fotografiranju koristi se kako bi se pokazao protok vremena u kadru fotografije, a postiže se otvaranjem zatvarača kamere na duže vrijeme. Ta je tehnika popularna kod različitih tipova fotografija, uključujući i one urbanih kadrova i kadrova prirode.

Dosadašnji rekord fotografije s najdužom ekspozicijom držao je njemački umjetnik Michael Wesley, koji je napravio fotografiju s ekspozicijom od četiri godine i osam mjeseci.

Regina se u međuvremenu nije udaljila od fotografiranja te radi kao tehničar fotografije na fakultetu Barnet and Southgate. Za svoju zaboravljenu, ali uspjelu fotografiju kaže da je plod sretnih okolnosti.

To je puka sreća da je fotografija ostala nedirnuta i da ju je David spasio nakon svih ovih godina. Nisam namjeravala napraviti ekspoziciju ove dužine i na moje iznenađenje, preživjela je. To bi možda moglo biti, a možda i jest, najduža ekspozicija u povijesti, rekla je Regina.

Izvor: herts.ac.uk

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti