Digitalna strana rata: Ukrajina sredstva za financiranje vojske prikuplja u kriptovalutama i NFT-u

Čini se kako je ljudima lakše dati novac, ako za to nešto dobiju natrag, pa makar to bila i sličica na ekranu.

Martina Čizmić | 26.03.2022. / 10:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Otkako je Rusija napala Ukrajinu, brojni su se pojedinci i zajednice uključile u prikupljanje sredstava za financiranje ukrajinske vojske. Neki su donirali vlastita novčana sredstva, drugi organizirali crowdfunding kampanje.

Ukrajinsko Ministarstvo digitalne transformacije počelo je prikupljati donacije u kriptovalutama tri dana nakon što je Rusija krenula s napadom. I naišlo je na velik odaziv. Do sad su već kroz različite akcije prikupljanja sredstava (za što su primali i uplate u kriptovalutama) prikupili više od 65 milijuna dolara. No, Ukrajina je sad pokrenula aukciju nezamijenjivih tokena (NFT) kako bi prikupila dodatna sredstva za financiranje svoje vojske.

Slika nije dostupna Otvoren Muzej NFT-a: Mjesto gdje možete pogledati digitalnu umjetnost u stvarnom svijetu

Nova aukcija zapravo je kolekcija digitalnih slika nazvana "Meta povijest: Muzej rata" i prikazuje siluete borbenih zrakoplova, snimke ekrana medijskih izvješća i stripovski ilustrirane eksplozije - svaka označava novi dan rata.

Kako ističu, nova NFT serija "Help Ukraine", "osmišljena je kako bi se širile istinite informacije u digitalnoj zajednici diljem svijeta i kako bi se prikupile donacije za Ukrajinu".

Cijena jednog ukrajinskog NFT-a postavljena je na 0,15 ethera odnosno oko 21600 kuna (u trenutku pisanja teksta), a prikupljena sredstva ići će direktno u službeni kijevski digitalni novčanik.

Slika nije dostupna Poznati investitor vjeruje da bi NFT tržište moglo postati vrednije od bitcoina

Iako su NFT-ovi, odnosno digitalni predmeti, umjetnost, pa čak i tvitovi ili dijelovi koda, posljednjih mjeseci postali unosan posao, koriste se i upravo u svrhu prikupljanja sredstava za neki cilj. Čini se kako je ljudima lakše dati novac, ako za to nešto dobiju natrag, pa makar to bila i sličica na ekranu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti