Digitalni dan 2018.: EU potiče suradnju na području umjetne inteligencije, blockchaina, inovacija i e-zdravstva

Zahvaljujući inicijativama pokrenutim na Digitalnom danu, u proteklih godinu dana ostvaren je znatan napredak u uspostavljanju jedinstvenog digitalnog tržišta.

Martina Čizmić | 10.04.2018. / 07:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska komisija u sklopu Digitalnog dana 2018. okuplja ministre, predstavnike država članica EU-a, industrije, akademske zajednice i civilnog društva kako bi potaknula suradnju u području umjetne inteligencije, blockchaina, e-zdravstva i inovacija.

Na sastanku koji će se održati u Bruxellesu raspravljat će o pet važnih inicijativa na koje bi se EU trebao fokusirati tijekom ove godine. Među ostalim, raspravljat će se o utjecaju razvoja tehnologije na budućnost Europe i važnosti izgradnje čvrstog jedinstvenog digitalnog tržišta uz povećanje ulaganja i digitalnih vještina.

Prošlogodišnji Digitalni dan održan u Rimu označio je početak uspješne suradnje u područjima kao što su računalstvo visokih performansi, povezana mobilnost i digitalizacija industrije, pa je Komisija odlučila ponoviti inicijativu kako bi potaknula veću suradnju u području digitalnih tehnologija.

Kako ističu iz Europske komisije, zahvaljujući inicijativama pokrenutim na Digitalnom danu, u proteklih godinu dana ostvaren je znatan napredak u uspostavljanju jedinstvenog digitalnog tržišta. Europski građani sada uživaju u prednostima kao što su ukinute naknade za roaming i prenosivost usluga internetskog sadržaja. U svibnju 2018. donijet će se stroža pravila o zaštiti osobnih podataka i prva pravila o kibersigurnosti na razini EU-a.

No u pogledu mnogih prijedloga još nije postignut dogovor. Europa bi trebala napredovati i, oslanjajući se na jedinstveno digitalno tržište, povećati ulaganja te poticati suradnju u nizu ključnih područja kao što su umjetna inteligencija, blockchain tehnologiju, e-zdravstvo i inovacije.

Europljani počinju osjećati konkretne koristi jedinstvenog digitalnog tržišta. Sada su im njihove omiljene usluge izravnog prijenosa videa i glazbenog sadržaja dostupne i kad putuju preko granice, a da pritom ne moraju plaćati naknadu za roaming. Geoblokiranje pri kupnji preko interneta uskoro će biti daleka prošlost. Naši će osobni podaci biti bolje zaštićeni od 25. svibnja. Ovogodišnji Digitalni dan savršena je prigoda za priznavanje dosadašnjih postignuća, ali i za poticanje država članica EU-a da ubrzaju donošenje zakonodavnih prijedloga koji se još razmatraju. Trebamo se zajednički pripremiti za našu digitalnu budućnost; činiti više, udružiti snage i sredstva kako bismo iskoristili mogućnosti koje nude tehnologije kao što su umjetna inteligencija i blockchain, istaknuo je potpredsjednik Komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip.

Digitalizacija mijenja naše društvo, a iz nje možemo izvući maksimalnu korist samo uz blisku i plodnu suradnju. Koordinirani angažman i ulaganja na razini EU-a nužni su za svladavanje izazova koji su pred nama. Očekujem da će Digitalni dan 2018. omogućiti povećanje razine digitalne suradnje u Europi s obzirom na umjetnu inteligenciju i e-zdravstvo te pozivam sve države članice i dionike da sudjeluju u našim naporima da Europu zadržimo na svjetskoj sceni u digitalnom dobu, naglasila je povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel. 

Kako je najavljeno, na Digitalnom danu 2018. raspravljat će se o udruživanju snaga u području umjetne inteligencije.

Umjetna inteligencija može znatno pridonijeti društvu i gospodarstvu, npr. unaprijediti zdravstvenu skrb, sigurnost prometa i industrijsku konkurentnost. Da bi se u potpunosti iskoristile mogućnosti koje pruža umjetna inteligencija, europske zemlje trebaju surađivati, uključujući u primjeni najviših standarda zaštite podataka, ističu iz Komisije te dodaju kako će Komunikaciju o umjetnoj inteligenciji donijeti u sljedećih nekoliko tjedana.

Također, dotaknut će se i izgradnje europskog partnerstva u blockchain tehnologiji.

Europska komisija osnovala je Opservatorij i forum EU-a za blockchain u veljači 2018. i uložit će oko 300 milijuna eura u projekte kojima se podupire uporaba blockchaina. Osim toga, države članice aktivno podupiru ekosustave blockchaina testiranjima i najavom mjera na državnoj razini. Kako bi se iskoristile brojne mogućnosti blockchaina i izbjegao fragmentirani pristup, Komisija će sutra postaviti temelje za uspostavu Europskog partnerstva za blockchain u cilju poticanja interoperabilnih infrastruktura kojima će se poboljšati kvaliteta digitalnih usluga povjerenja, najavljeno je iz Komisije.

Posebna će se pozornost posvetiti razmjeni podatka za personalizaciju zdravstvene skrbi.

Potrebe građana zauzimaju središnje mjesto u inovacijama u području zdravstvene skrbi utemeljenima na podacima i trebale bi biti aktivan čimbenik personaliziranog liječenja. Izjavom o e-zdravstvu nastoji se povezati pristup postojećim i budućim genomskim bazama podataka u cijeloj Europskoj uniji, čime će se potaknuti daljnja istraživanja u području rijetkih bolesti, raka, farmakogenomike, prevencije bolesti, bolesti mozga i drugih bolesti. Većom suradnjom između država članica omogućit će se rješavanje problema fragmentiranosti inicijativa u EU-u i nedostatka interoperabilnosti uz osiguravanje najviših europskih standarda zaštite osobnih podataka. Osim toga, njome će se osigurati da EU ostane na čelu globalne personalizirane medicine te potaknuti postizanje znanstvenih rezultata i industrijska konkurentnost, pojašnjavaju iz Komisije.

Komisija će poticati inovacije pomoću novog internetskog alata - inovacijskog radara.

Inovacijski radar omogućuje povezivanje inovatora s onima koji im mogu pomoći da svoje inovacije stave na tržište. Tijekom Digitalnog dana 2018. Komisija potiče na suradnju u podupiranju revolucionarnih inovacija u Europi. Inicijativom se ujedno nastoji dodatno razviti taj internetski alat i obogatiti ga vodećim nacionalnim projektima u području inovacija, istaknuli su iz Komisije.

I na kraju, raspravljat će se o 5G prekograničnim koridorima za testiranje kao potpori povezanoj i automatiziranoj mobilnosti. Prvi niz velikih koridora za testiranje najavljen je u rujnu 2017. A u sklopu Digitalnog dana 2018 Španjolska i Portugal potpisati će  Memorandum o razumijevanju kojim započinju suradnju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti