Divovi autoindustrije grade mrežu punionica za električne automobile

Jedan od najvećih nedostataka električnih automobila krije se u nedostatku punionica, ali to se polako mijenja

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 04.11.2017. / 12:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Vrlo rijetko se događa da se mega-divovi automobilske industrije udruže, a još je rjeđe da isti ti mega-divovi osnuju - novu zajedničku kompaniju. Možda izgleda kao potpuno nemoguća misija, ali dogodilo se; BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company i Volkswagen Group su zbog zajedničkog interesa i vedrije budućnosti električnih automobila procijenili kako je potreba za zajedničkim djelovanjem izraženija nego ikada. Razlog? Nedostatak punionica za električna vozila na autocestama i ostalim prometnicama diljem Europe.

Upravo zbog (pre)malog broja punionica električni automobili su još uvijek uglavnom nepodobni za putovanja na duljim relacijama, osim ako naravno ne govorimo o hibridnim vozilima. Da bi i električna vozila mogla postati “punopravni članovi” putovanja europskim autocestama, potrebne su punionice, a da bi se već ove godine pojavilo dvadesetak novih u Austriji, Njemačkoj i Norveškoj pobrinut će se novoosnovana kompanija Ionity čije su vlasništvo podijelili spomenuti legendarni igrači iz automobilske industrije…

Iduće, 2018 godine diljem europskih autocesta bit će otvoreno novih 100 punionica, a u naredne dvije godine, do 2020. pojavit će se novih 400. Takvom razgranatom mrežom za punjenje električnih vozila podignut će se njihova ravnopravnost, jer će punionice međusobno biti udaljene najviše 120 kilometara, što bi trebalo osigurati nesmetano putovanje, barem većim dijelom Europe.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti