Dizajn telefona više neće biti isti: Kinezi najavili smartphone sa selfie kamerom skrivenom ispod ekrana

ZTE će prvi na svijetu predstaviti pametni telefon s prednjom kamerom koja će se nalaziti ispod ekrana, što će omogućiti da uređaji imaju ekrane na kojima neće biti ni rupica ni notcha.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.08.2020. / 15:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na tržištu danas možemo pronaći različita rješenja smještaja selfie kamere i niti jedno nije savršeno. Bilo da je riječ o klasičnom notchu (odnosno zubu, kako ga mnogi zovu), malom "kapljičnom" notchu, pop-up kameri ili rupici u zaslonu, svako rješenje ima određene mane. Jedno od potencijalnih rješenja budućnosti koje kompanije već neko vrijeme testiraju jest kamera u potpunosti skrivena ispod ekrana.

Slika nije dostupna Trump produljio zabranu: Huawei i ZTE na crnoj listi do svibnja 2021.

Za nešto manje od dva tjedna napokon bismo trebali vidjeti prvi smartphone koji će imati takvu kameru, a koji će biti dostupan na tržištu. Tako su barem jučer najavili iz ZTE-a, kineske kompanije koju su Amerikanci prije Huaweija stavili na svoju crnu listu. Službeni detalji o samom telefonu osim imena (ZTE Axon 20 5G) i prednje kamere ispod ekrana nisu poznati (naravno, iz imena je jasno kako je riječ o modelu s podrškom za 5G), no zato mrežom već neko vrijeme kruže glasine o hardveru.

Prema tim informacijama, Axon 20 5G trebao bi imati veliki ekran dijagonale gotovo 7 inča (6,92 inča), tri kamere sa stražnje strane, uključujući i glavnu rezolucije 64 MP te prednju kameru rezolucije 32 MP koja će, dakle, biti skrivena ispod ekrana. Kompanije poput Xiaomija, Huaweija i Oppa također su objavile da rade na sličnoj tehnologiji, no još nisu predstavile telefone s "nevidljivim" prednjim kamerama.

Slika nije dostupna Telefon koji se željno iščekuje već godinu dana: Stiže smartphone s dva ekrana

Govoreći o toj tehnologiji početkom godine generalni menadžer Redmija Lu Weibing rekao je kako je razvoj takvih kamera još uvijek nemoguć zbog velike gustoće OLED ekrana koji se koriste na pametnim telefonima. Zato kamere ne mogu primiti dovoljno svjetla za snimanje kvalitetnih fotografija, pa je, naglašavaju na stranici Android Authority, moguće da će ZTE koristiti manju rezoluciju ekrana ili su našli neko novo rješenje s kojim su uspjeli napraviti telefon s odličnom kamerom i ekranom visoke rezolucije. Za sve detalje morat ćemo sačekati 1. rujna i službenu najavu telefona, kao i prve testove recenzenata kako bismo saznali kakvo je iskustvo korištenja prvog telefona na svijetu čija je kamera skrivena ispod ekrana.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti