Do 2040. u oceanima bi moglo biti tri puta više plastičnog smeća nego danas pa UN kreće u borbu protiv te "epidemije"

Predviđa se da će se do 2040. količina plastičnog smeća koje se slijeva u oceane utrostručiti.

Hina | 02.03.2022. / 16:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ujedinjeni narodi u srijedu pokreću službene pregovore o globalnom sporazumu čiji je cilj riješiti pitanje "epidemije" plastičnog otpada, a stručnjaci ga smatraju povijesnim trenutkom za planet i najvažnijim multilateralnim paktom od Pariškoga klimatskog sporazuma iz 2015. godine.

Skupština UN-a za okoliš (UNEA), koja danas završava u Nairobiju, spremna je usvojiti rezoluciju o osnivanju međuvladina odbora za pregovore i finalizaciju pravno obvezujućeg sporazuma do 2024. godine.

Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju na negativan utjecaj plastike: Već počinje utjecati na ključne funkcije planeta Zemlje i njezine sustave

Predviđa se da će se do 2040. količina plastičnog smeća koje se slijeva u oceane utrostručiti, a na vlade se vrši pritisak da se ujedine i usvoje globalni odgovor na krizu.

Prema izvorima bliskim pregovorima, zemlje članice UN-a, uključujući i velike proizvođače plastike poput SAD-a i Kine, odobrile su okvir za globalni sporazum o zaustavljanju onečišćenja plastikom i za formiranje međuvladina pregovaračkog odbora (INC) koji će posredovati u konačnom dogovoru.

Dužnosnici kažu da okvir za globalni sporazum pregovaračima daje širok i snažan mandat za razmatranje novih pravila o suzbijanju onečišćenja plastikom od njezina nastanka kao sirovine preko proizvodnje i upotrebe do sigurnog odlaganja.

To bi moglo uključivati ​​ograničenja u proizvodnji nove plastike, proizvedene iz naftnih derivata i plina, premda će se pojedinosti utvrditi tijekom kasnijih razgovora.

Slika nije dostupna Negativna strana zaštitnih maski: Štite ljude od virusa, ali uništavaju Zemlju

Mandatom se predviđaju pregovori o obvezujućim globalnim ciljevima s mehanizmima praćenja, o razvoju nacionalnih planova i o financiranju, kada su posrijedi siromašnije zemlje.

Pregovarači imaju i mogućnost razmatranja svih aspekata onečišćenja - ne samo problema plastike u oceanima već i problema sitnih čestica u zraku, onečišćenja tla i problema plastike u prehrambenom lancu ljudi, što je ključan zahtjev mnogih zemalja.

Sto posto smo zadovoljni ishodom, rekla je Ana Teresa Lecaros, voditeljica odjela za okoliš peruanskog ministarstva vanjskih poslova, zemlje koja je supotpisala jedan od nacrta rezolucije.

Inger Andersen, direktorica Programa UN-a za okoliš rekla je da će sporazum o plastici biti "povijesni sporazum" i ujedno najvažniji multilateralni sporazum za planet od Pariškog sporazuma o klimi iz 2015.

UN je upozorio da je stopa proizvodnje plastike rasla brže od bilo kojeg drugog materijala te se predviđa da će se u idućih dvadeset godina udvostručiti.

Manje od 10 posto plastike se reciklira, a većina završi na odlagalištima otpada ili u oceanima. Prema nekim procjenama svake se minute u mora i oceane izbaci čitav kamion plastičnog otpada.

Slika nije dostupna Poražavajući podaci: Plastika je sve veći problem, a u svijetu se reciklira tek sićušan dio

Zagađenje plastikom preraslo je u epidemiju, rekao je norveški ministar za klimatske promjene i okoliš Espen Barth Eide, koji predsjedava UNEA-om.

Dodao je da je "prilično optimističan" kada je posrijedi donošenje važnog sporazuma u Nairobiju.

I grupe za zaštitu okoliša ohrabrene su ishodom pregovora, no i oni, poput dužnosnika i diplomata, upozoravaju da će snaga bilo kojeg dogovorenog sporazuma biti određena isključivo rigoroznim pregovorima koji slijede.

Prema izvorima koji sudjeluju u procesu prvi krug pregovora zakazan je za svibanj.

Veliki proizvođači plastike istaknuli su važnost upotrebe plastike u građevinarstvu, medicini i ostalim ključnim industrijama te su upozorili da bi zabrana upotrebe određenih materijala izazvala poremećaje u lancu opskrbe.

Velike korporacije izrazile su potporu sporazumu koji konačno donosi jedinstven skup pravila o zbrinjavanju plastičnog otpada i jednake konkurentske uvjete.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti