Dok se u Hrvatskoj još žestoko raspravlja, Njemačka dala zeleno svjetlo autonomnim vozilima bez vozača na javnim cestama

Njemačka je usvojila zakon koji omogućuje vozilima bez vozača da se kreću javnim cestama od 2022. godine. Time su postavljeni temelji kompanijama za razvoj robotaksija i servisa dostave na razini čitave države.

Branimir Vorša | 25.05.2021. / 12:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zakon je proteklog tjedna prihvaćen u Bundestagu i specifično se odnosi na vozila s visokom autonomijom razine 4.

Autonomija razine 4 oznaka jeDruštva automobilskih inženjera (Society of Automobile Engineers ili skraćeno SAE), a zapravo znači da računalo u potpunosti upravlja vozilom u određenim uvjetima i situacijama. U Njemačkoj ta će vozila biti ograničena na određena geografska područja.

U budućnosti autonomna vozila trebala bi voziti diljem države i bez fizičke prisutnosti vozača na specifičnim područjima javnih prometnica tijekom regularnog prometa, piše između ostalog u navedenom usvojenom zakonu.

Zakon ipak još uvijek mora proći glasanje i u gornjem domu njemačkog parlamenta, odnosno Bundesratu.

U zakon su uključene moguće prve aplikacije u potpunosti autonomnih vozila na njemačkim cestama, poput javnog putničkog prijevoza, poslovnih i opskrbnih putovanja, logistike, prijevoza djelatnika raznih kompanija te vožnji između bolnica i umirovljeničkih domova.

No tvrtke koje budu htjele sudjelovati u upravljanju komercijalnih autonomnih vozila u Njemačkoj morat će se pridržavati i brojnih drugih pravila, poput ishodovanja osiguranja od odgovornosti, te će morati imati mogućnost zaustaviti autonomna vozila na daljinu.

Slika nije dostupna Žestoke rasprave na Facebooku oko Rimčevih autonomnih taksija: "Pokušati tako nešto, biti prvi u nečemu takvom u svijetu - pa ako to nije vrijedno pokušaja..."

Slika nije dostupna Rimac reagirao na prozivke: "Kad razmislim, Lucijan Carić je u pravu. I uopće nisam sarkastičan"

Kompanije poput Argo AI i Mobileye već testiraju autonomna vozila u Njemačkoj te s jedne strane gledano možda već imaju i prednost u odnosu na druge tvrtke koje bi se u budućnosti bavile tim segmentom transporta.

Izvor: Tech Crunch

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti