"Doslovno svjedočim budućnosti”: Cruiseovi autonomni taksiji uskoro će prevoziti putnike u San Franciscu

Kroz nekoliko tjedana autonomni taksiji Cruise prevozit će putnike u San Franciscu, a od jučer su otvorene prijave za sve zainteresirane koji žele iskusiti kako izgleda vožnja u automobilu u kojem nema vozača.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.02.2022. / 11:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

“I dalje sam iznenađen što uopće mogu napisati ove riječi”, pohvalio se na službenom blogu Cruisea Kyle Vogt, trenutačni izvršni direktor i suosnivač kompanije prilikom najave o otvaranju svog autonomnog taksi-servisa za javnost u San Franciscu. Svi zainteresirani stanovnici ove tehnološke metropole sada se mogu prijaviti za besplatnu vožnju u taksijima u kojima neće biti vozača, već će vozilima u potpunosti upravljati računala.

Slika nije dostupna Cruise u Kaliforniji dobio dozvolu za testiranje robotaksija s putnicima

Prije nekoliko dana Cruise je omogućio grupi zainteresiranih građana testiranje ove usluge i, nije teško pretpostaviti, svi su prepuni dojmova. Doslovno svjedočim budućnosti. Ovo je impresivno, Ne mogu vjerovati da se ovo događa, neki su od komentara oduševljenih putnika koji su doživjeli jedno potpuno novo iskustvo vožnje. Ipak, nakon tog prvog dojma i uzbuđenja kada ljudi shvate da se automobil kreće, a da mjestu vozača nitko ne sjedi, vožnja uskoro postaje - dosadna. A takva bi i trebala biti, napisao je Vogt.

Slične smo komentare ranije mogli pročitati od osoba koje su se vozile u Waymovim autonomnim automobilima. Vožnja u njima prilično je obična i dosadna - nema naglih ubrzanja, vozila poštuju ograničenja i znakove i puno su opreznija u odnosu na ljude koji sjede za volanom.

Cruiseov taksi-servis s radom će krenuti uskoro, tijekom sljedećih nekoliko tjedana, a vožnje se na početku neće naplaćivati. Inače, kompanija je s prvim testiranjima potpuno autonomnih automobila počela krajem 2020. godine, a posljednjih nekoliko mjeseci u taksijima u kojima nema vozača voze se njihovi zaposlenici.

Slika nije dostupna Investicija Microsofta u Cruise: Korak bliže komercijalizaciji autonomnih i električnih vozila

Autonomni taksiji bit će ograničeni samo na sjeverozapadni dio San Francisca i to samo u periodu između 11 navečer i 5 ujutro, kada je na ulicama grada manje prometa. Kako izgleda iskustvo vožnje u Cruiesevom autonomnom taksiju i kakvi su dojmovi putnika, pogledajte u priloženom videozapisu.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti