Doznajemo koliko je Hrvata instaliralo aplikaciju Stop COVID-19 te koliko je "ključeva" otkriveno

Mjesec dana nakon što je aplikacija Stop COVID-19 objavljena, na svoje ju je mobitele instaliralo tek 49.187 građana. Doznali smo i koliki broj ljudi je preko aplikacije dobio obavijest da je bio u kontaktu sa zaraženom osobom.

M. T. M.T. | 27.08.2020. / 16:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije mjesec dana predstavljena je aplikacija "Stop COVID-19" koja oboljeloj osobi omogućuje da na anoniman način obavijesti druge korisnike aplikacije s kojima je bila u kontaktu o mogućoj izloženosti zarazi bolesti COVID-19.

Kako bi se izbjegla bilo kakva zlouporaba, osobe za koje se utvrdi da su zaražene, u aplikaciju trebaju upisati poseban kod koji im daje njihov liječnik ili epidemiolog. Ti se kodovi peridoički provjeravaju i uvrštavaju u sustav.

Mjesec dana nakon predstavljanja, aplikaciju je instaliralo 49.187 građana, od toga Apple App Store (za iOS uređaje) 10.291, zaključno s 22.8.2020. te Google Play (za Android uređaje) 38.896 građana zaključno s 23.8.2020.

Početkom kolovoza, odnosno tjedan dana nakon predstavljanja aplikaciju je instaliralo 35.676 građana.

Iako broj korisnika aplikacije raste, to je svejedno mali broj korisnika, ako uzmemo u obzir da je 2019. u Hrvatskoj bilo nešto više od 4,4 milijuna korisnika mobitela.

Ministarstvu zdravstva poslali smo upit je li dosad aplikacija zabilježila kontakt sa zaraženom osobom, odnosno koliko je korisnika dosad dobilo obavijest putem aplikacije.

Oni su nam odgovorili da je broj trenutno izdanih verifikacijskih kodova 2, iskorištenih verifikacijskih kodova 1, dok je broj trenutno prijavljenih "zaraženih" ključeva 13.

Do sada je prijavljen jedan slučaj u aplikaciju (odnosno, iskorišten jedan verifikacijski kod), a još jednoj COVID-19 pozitivnoj osobi je izdan verifikacijski kod (no, sama osoba tek treba odlučiti hoće li svoje "zaražene" ključeve prijaviti na nacionalni poslužitelj, kako bi ih ostale aplikacije mogle dohvatiti te provjeriti imaju li među ključevima svojih "kontakata" neki od tih zaraženih ključeva).

Naime, aplikacija funkcionira tako da bilježi kontakt s mobitelima koji je također imaju uključenu, i to duže od 15 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra.

U slučaju da korisnik dobije pozitivan nalaz na koronavirus, može putem aplikacije anonimno poslati obavijest koju potom na svoj mobitel dobivaju svi koji su bili s njim na toj udaljenosti i u tom razdoblju.

Informacijom o broju korisnika koji su do sada dobili obavijest, Ministarstvo zdravstva ne raspolaže s obzirom da se taj broj nigdje ne evidentira.

Aplikacija je sukladna sa svakom inozemnom aplikacijom koja koristi Google and Apple Exposure Notification (GAEN) API pa s njom može uredno razmjenjivati "ključeve", ako se nađe u epidemiološki relevantnom kontaktu (barem 15 minuta na udaljenosti do 2 metra).

To su aplikacije sljedećih država EU/Europe: Austrija, Danska, Irska, Italija, Latvija, Njemačka, Poljska, Švicarska, Velika Britanija; također, aplikacije drugih država svijeta: Brazil, Ekvador, Gibraltar, Japan, Kanada, Saudijska Arabija, Urugvaj. Mnoge zemlje EU, poput Belgije, Estonije, Finske, Malte, Nizozemske, Portugala, Slovenije i Španjolske, još razvijaju svoje nacionalne aplikacije.

No, prekogranična interoperabilnost ovih aplikacija na području EU i dalje nije uspostavljena jer Europska komisija trenutno radi na implementaciji zajedničke tehničke točke.

Tehnička točka preko koje će nacionalni poslužitelji razmjenjivati zaražene ključeve će biti ostvarena kao tzv. European Federation Gateway Service (EFGS), čija je implementacija u tijeku.

Dakle, ni mjesec dana nakon uvođenja aplikacije, na vaš mobitel neće stići obavijest u slučaju da ste bili u kontaktu s, primjerice, zaraženim turistom iz Italije, iako je kontakt uredno zabilježen.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti