Gordan Lauc: "Slučaj iz Hong Konga ne dokazuje da netko može oboljeti dvaput"

Prof. Gordan Lauc na Facebooku je komentirao slučaj iz Hong Konga - tamošnji liječnici tvrde da je slučaj 33-godišnjeg muškarca dokaz da se koronavirusom možemo zaraziti i nakon što ga prebolimo.

R. S. | 24.08.2020. / 22:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hrvatski znanstvenik i član Znanstvenog savjeta Vlade prof. dr. sc. Gordan Lauc na svojem je Facebooku komentirao vijest o 33-godišnjaku za kojeg hongkonški liječnici tvrde da su zabilježili prvu reinfekciju koronavirusa u svijetu.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

"Da ne moram stalno odgovarati na isto pitanje, kratki osvrt na današnju vijest:

Osoba u Hong Kongu je bila pozitivna na virus s vrlo blagim simptomima, nekoliko mjeseci kasnije ponovo joj je detektiran virus u nosu, a sekvenciranjem je potvrđeno da se radi o drugom soju virusa, dakle nedvojbeno se radi o ponovnoj infekciji. Ovaj puta nije imala nikakve simptome.

Taj slučaj ne dokazuje da netko može oboljeti dvaput. To samo potvrđuje da i blagi oblik bolesti potiče razvoj imuniteta i da se drugi puta organizam još lakše izbori s virusom (drugi puta nije bilo nikakvih simptoma).

Virus u nosu potvrđen PCR testom ne znači da je netko bolestan. Još uvijek nije potpuno jasno može li takva osoba širiti virus u dovoljnim količinama da netko oboli nakon kontakta s njom.

S druge strane osoba koja još nema simptome, a razvit će ih za 2-3 dana raspršuje veliku količinu virusa i može zaraziti druge."

 

Da ne moram stalno odgovarati na isto pitanje, kratki osvrt na današnju vijest: Osoba u Hong Kongu je bila pozitivna na...

Objavljuje Gordan LaucPonedjeljak, 24. kolovoza 2020.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti