Dymka je zbog ozeblina ostala bez šapa, a zahvaljujući veterinarima sad je postala prava bionička mačka

Veterinari su osmislili proteze koje su Dymki omogućile normalan život.

Martina Čizmić | 19.01.2020. / 12:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Za mačke kažu kako imaju devet života, a jedna mačka iz Rusije zaista može biti zahvalna na tome.

Mala siva mačka Dymka pronađena je u listopadu 2018. godine u Novosibirsku gotovo potpunosti smrznuta. Slučajna prolaznica primijetila je mačku u snijegu i odnijela ju u veterinarsku kliniku Sergeja Goškova.

Iako su joj veterinari uspjeli spasiti život, nesretna mačka ostala je bez sve četiri šape, repa i dijela ušiju zbog ozbiljnih ozeblina.

Inače, ozebline na životinjama nisu neobične u Sibiru gdje su zime duge i izuzetno hladne.

Dimka se nakon amputacije oporavila dovoljno da ju dr. Gorshkov odluči pretvoriti u bioničku mačku. Naime, pomoću 3D printera osmislio je četiri proteze koje će zamijeniti mačje šape i omogućiti Dymki da ponovno počne normalno živjeti.

U suradnji s inžinjerima i znanstvencima uspjeli su razviti bioničke proteze sa šapama napravljenima od titanija. Znanstvenici sa Sveučilišta Tomsk Politehnik presvukli su proteze posebnim biološkim premazom kako bi ih Dymkino tijelo lakše prihvatilo.

Sedam mjeseci nakon operacije, Dymka se potpuno oporavila i uživa u novom životu kod žene koja ju je i pronašla na rubu smrti.

U klinici su izuzetno ponosni što je Dymka tek druga mačka na svijetu kojoj su uspješno ugrađene četiri bioničke proteze.

Nadamo se da će ubuduće izbjegavati boravak na hladnoći i radije uživati uz toplu peć.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti