EMA započela s ispitivanjem novog lijeka protiv COVID-19 - sotrovimaba

Europska komisija već je krenula s ispunjavanjem strategije za razvoj lijekova protiv COVID-19 najavivši ispitivanje novog lijeka - sotrovimaba.

Hina | 07.05.2021. / 13:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Dan nakon što je Europska komisija predstavila strategiju za razvoj lijekova protiv COVID-19, Europska agencija za lijekova (EMA) započela je s kontinuiranim ispitivanjem jednog lijeka, objavila je u petak Komisija.

Riječ je o sotrovimabu, monoklonskom antijelu razvijenom za liječenje bolesti COVID-19.

Kontinuirano ispitivanje koje je pokrenula EMA procijenit će učinkovitost sotrovimaba u sprječavanju hospitalizacije i smrti, njegovu sigurnost i kvalitetu, navodi Komisija.

Kontinuirano ispitivanje brže je od redovitog jer se podaci odmah analiziraju čim pristignu.

Ako EMA preporuči taj lijek na kraju ispitivanja, Komisija će ga vrlo brzo odobriti.

Europska komisija predstavila je u četvrtak strategiju za razvoj lijekova protiv COVID-19 koja predviđa odobrenje tri lijeka do listopada ove godine, s mogućnošću da još dva budu odobrena do kraja godine.

Slično kao i kod razvoja cjepiva, Komisija najavljuje da će uložiti u istraživanje i inovacije, u identifikaciju novih perspektivnih lijekova i povećanje proizvodnih kapaciteta. To uključuje i zajedničku nabavu lijekova i stvaranje portfelja perspektivnih lijekova te potpisivanje predugovora s proizvođačima kao što je to učinjeno i kod cjepiva protiv COVID-19.

Komisija je najavila da će napraviti portfelj od 10 potencijalnih lijekova protiv COVID-19 i do lipnja ove godine identificirati njih pet koji najviše obećavaju.

Do sada je u Europskoj uniji odobren samo jedan lijek protiv COVID-19, remdesivir. Svjetska zdravstvena organizacija je zaključila da remdesivir nije učinkovit kod težih oblika COVID-19.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti