ESA potpisala ugovor za povijesnu svemirsku misiju čišćenja svemira

ESA za pet godina planira lansirati prvu misiju čišćenja svemirskog otpada koja bi značila prvi korak prema poboljšanju dugotrajne održivosti svemirskih letova.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.12.2020. / 11:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Brojne svemirske misije, lansiranje raketa, satelita i različitih mjernih instrumenata iza sebe su ostavile značajan otpad, a kako su misije sve češće, tako se povećava i količina “svemirskog smeća”. Kako trebamo paziti na prirodu i okoliš na Zemlji, tako već sada treba početi razmišljati i o svemiru i njegovom čišćenju i održavanju te se trenutačno u svemiru prati čak 23 tisuće manjih i većih zemaljskih objekata. Povećanje količine svemirskih krhotina i otpada može predstavljati opasnost za buduće misije i satelite, što u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA) žele spriječiti.

Slika nije dostupna Rusija bi mogla izaći iz partnerstva u Međunarodnoj svemirskoj postaji?

Agencija je nedavno s nekoliko kompanija predvođenih švicarskim startupom ClearSpace potpisala ugovor težak 86 milijuna eura za prvu misiju (nazvanu ClearSpace-1) uklanjanja svemirskog otpada koja je, ako sve prođe po planu, planirana za 2025. godinu. Pored Švicaraca, u misiju će biti uključene i privatne kompanije iz Češke, Njemačke, Švedske, Poljske, Velike Britanije, Portugala i Rumunjske. Ipak, najvažnije tehnologije koje će se koristiti u misiji razvijene su u Europskoj svemirskoj agenciji, poput naprednog sustava praćenja i navođenja te sustava kontrole, kao i robotskih ruku koje će biti zadužene za hvatanje otpada.

Kompleksna misija uključuje presretanje i hvatanje objekta veličine manjeg satelita koji u niskoj orbiti kruži još od 2013., a u svemiru je završio s raketom Vega, kao ostatak jedne od europskih svemirskih misija. Robotske ruke, kako je prikazano na priloženom videozapisu, trebale bi uhvatiti objekt i promijeniti njegovu putanju, odnosno spustiti ga u atmosferu gdje bi trebao izgorjeti.

Slika nije dostupna Elon Musk otkrio koliko će u budućnosti stajati putovanje u svemir i iznos nije nedostižan

Iz ESA-e kažu kako će misija ClearSpace-1 demonstrirati tehničke sposobnosti i komercijalne kapacitete za značajno poboljšanje dugotrajne održivosti svemirskih letova. Ako misija bude uspješna, do kraja godine možemo očekivati nove slične misije s ciljem uklanjanja svemirskog otpada iz niske orbite.

Izvor: Space Explored
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti