EU kaznila Qualcomm s gotovo milijardu eura zbog nelegalne trgovine s Appleom

Qualcomm je proglašen krivim zbog onemogućavanja konkurenata na tržištu čipova koje su prodavali Appleu.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 25.01.2018. / 07:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Poznati proizvođač čipova Qualcomm kažnjen je s gotovo milijardu eura jer je pet godina, u razdoblju od 2011. do 2016., plaćao Appleu “naknadu”, a zauzvrat je div iz Cupertina kupovao isključivo LTE čipove iz Qualcomma, dok drugi proizvođači čipova uopće nisu uzimani u obzir.

Ovakav je zaključak donio Europski sud pravde koji je na zahtjev Europske komisije protiv Qualcomma pokrenuo parnicu zbog nelegalnog tržišnog natjecanja i onemogućavanja konkurenata za sudjelovanjem u otvorenoj tržišnoj utakmici.

Nakon procesa donesena je presuda prema kojoj se Qualcommu dodjeljuje kazna od 997 milijuna eura, dok je, zanimljivo, Europski sud (Europska komisija) donio i zaključak kako nema dokaza da je Apple bio sudionikom bilo kakvih nelegalnih aktivnosti. Iako je Apple u svoje iPhone i iPad uređaje integrirao isključivo Qualcomm čipove, oni nisu niti bili predmetom istrage, a istovremeno je jedan od najpoznatijih proizvođača čipova na svijetu kažnjen s nešto manje od milijardu eura.

Europska komisija također je poručila kako je ovako rigorozna kazna između ostaloga i upozorenje svima ostalima kako će proći budu li igrali protivno pravilima. Qualcomm, kojem ova kazna iznosi nešto manje od 5% godišnjih prihoda, najavio je kako će se sasvim sigurno žaliti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti