EU planira kazniti Google s barem milijadu eura

Kazni li EU zaista Google, to bi moglo značiti i promjenu njegovog načina poslovanja u EU.

Martina Čizmić | 18.06.2017. / 07:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako odluka još nije donesena, očekuje se kako bi ovog ljeta Europska unija mogla najvećoj svjetskoj tražilici, Googleu izreći kaznu od barem milijardu eura. I to zbog antikompetitivnih praksi u svojim prodajnim uslugama.

Naime, EU sumnja da Google preferira svoje prodajne usluge u rezultatima pretraživanja te time dovodi svoje usluge u nepravedan položaj u odnosu na druge tvrtke koje pružaju iste ili slične usluge.

Iako u Googleu ne žele ništa komentirati dok odluka ne bude službeno donesena, već su ranije tvrdili da način na koji njihovi algoritmi rade ide na ruku korisnicima. Ističu kako se u rezultatima pretraživanja uvijek prikazuju najkorisniji rezultati za korisnika, što po njima nije antikompetitivna praksa.

Donese li EU zaista odluku protiv Googlea to bi moglo značiti i promjenu načina poslovanja tog giganta u Europi.

Prije svega, odluka bi mogla prisiliti Google da jednako vrednuje rezultate pretraživanja u kojima se pojavljuju njegovi oglašivači, kao i one u kojima se ne pojavljuju.

Procjena o kazni od milijardu dolara prilično je konzervativna, jer EU može podići tu kaznu sve do 9 milijardi dolara (10 posto godišnjeg prihoda).

Također, donese li se odluka o kazni, Google će morati promijeniti svoj poslovni model i praksu u Europi, ali bi to moglo pokrenuti i promjene u drugim dijelovima svijeta koji bi se pri reguliranju Googleovog funkcioniranja mogli pozivati na odluku EU.

No, ovo nije jedini slučaj koji EU vodi protiv Googlea. Jedan je slučaj koji se tiče Android sustava, odnosno koje aplikacije moraju biti instalirane odmah na uređaj. Dok je drugi vezan uz oglašivačke prakse Googlea.

Bude li Google kažnjen, to će značiti promjenu Googlea kakvog smo do sad poznavali, ističu iz Financial Timesa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti