EU testira platformu koja bi povezala sve nacionalne aplikacije za praćenje korona-kontakata

Šest država koje testiraju novu platformu imaju veoma slične aplikacije pa je bilo najjednostavnije urediti razmjenu podataka među njima.

Martina Čizmić | 14.09.2020. / 14:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Češka, Danska, Njemačka, Irska, Italija i Latvija imaju tu čast da prve testiraju europsku platformu za povezivanje nacionalnih aplikacija za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom.

Testiranje se održava pod budnim okom Europske komisije, a ove su države odabrane jer su njihove aplikacije veoma slične te je bilo lako stvoriti dodatnu naredbu za razmjenu podataka među aplikacijama.

Brojne su zemlje članice implementirale nacionalne aplikacije za praćenje zaraženih kontakata. Sad je došlo vrijeme da ih međusobno povežemo, istaknuo je povjerenik Thierry Breton te dodao kako su slobodno kretanje i razmjena ljudi i roba temelj europskog projekta i jedan od temeljnih dijelova ideje o Jedinstvenom europskom tržištu.

Ova će platforma to omogućiti i u ovim vremenima pandemije te će spasiti živote, dodao je Breton.

Iza europske platforme stoje njemački SAP i Deutsche Telekom koji su osmislili tehnologiju koja će bilježiti kontakte među ljudima i dok oni putuju izvan granica svoje države te upozoriti ako je netko od tih kontakata zaražen koronavirusom. Takva "roaming funkcija" će biti dodana u aplikacije koje koriste Bluetooth za bilježene kontakata i razmjenu podatka, a u Komsiji se nadaju i da će tako olakšati oživljavanje putovanja i turizma unutar EU.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti