Europska komisija kaznila Facebook sa 110 milijuna eura zbog WhatsApp-a

Facebook je trebao biti kažnjen s 1 posto od zarade iz 2016. godine, što bi iznosilo oko 248 milijuna eura (1,847 milijardi kuna), ali je Komisija smanjila kaznu jer je Facebook priznao pogrešku i surađivao u istrazi.

Martina Čizmić | 18.05.2017. / 15:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska komisija odredila je Facebooku kaznu od 110 milijuna eura (750 milijuna kuna) zbog netočnih informacija koje je Facebook dao EK tijekom istrage 2014. a vezano uz kupovinu WhatsApp-a.

"Današnja odluka šalje jasan signal da tvrtke moraju poštivati sve aspekte europskog pravila o udruživanju, uključujući obavezu da pruže točne informacije. I određuje odgovarajuću kaznu za Facebook. Komisija mora moći donijeti odluke o utjecaju udruživanja na tržišno natjecanje poznavajući sve točne činjenice", istaknula je povjerenica Margrethe Vestager.

Naime, kad je 2014. Facebook obavijestio Europsku komisiju o preuzimanju WhatsApp-a, istaknuo je kako ne postoji siguran i automatski način povezivanja Facebook i WhatsApp profila korisnika. U kolovozu 2016. WhatsApp je objavio nova Pravila korištenja u kojem navodi da je to moguće.

Tijekom istrage utvrđeno je kako je tehnička mogućnost povezivanja korisničkih profila između Facebooka i WhatsApp-a postojala još 2014. godine te su za to u Facebooku znali.

Iako današnja odluka nema utjecaj na Facebookovo preuzimanje WhatsApp-a, njeno donošenje prije svega bi trebalo upozoriti druge tvrtke koje bi se mogle naći u takvoj situaciji da ne skrivaju podatke.

U Facebooku su istaknuli kako su svjesni da su tijekom pružanja informacija Europskoj komisiji 2014. godine napravili pogrešku, ali da ona nije bila namjerna i nije utjecala na samo preuzimanje tvrtke.

Inače, Facebook je trebao biti kažnjen s 1 posto od zarade iz 2016. godine, što bi iznosilo oko 248 milijuna eura (1,847 milijardi kuna), ali je Komisija smanjila kaznu jer je Facebook priznao pogrešku i surađivao u istrazi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti