Facebook iznenadio korisnike: Nema više slanja fotografija ili videa putem Messengera i Instagram poruka

Zbog usklađivanja s europskim GDPR-om, dopisivanje putem Messengera i Instagrama više neće biti isto.

Martina Čizmić | 16.12.2020. / 16:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Ako vam je bezbrižno dopisivanje putem Facebook Messengera na mobilnom uređaju danas prekinula obavijest u kojoj piše "neke mogućnosti nisu dostupne", niste jedini.

Korisnici diljem Europe dobili su poruku u kojoj kratko stoji da su ograničenja uvedena zbog "novih pravila za servise za razmjenu poruka u Europi" te kako rade na njihovom povratku.

Za sad je poruka vidljiva samo na mobilnim uređajima, no vjerojatno je samo pitanje vremena kad će se pojaviti i na desktopu.

O čemu je točno riječ? Od 16. prosinca Facebook je, zbog promjena koje je uveo u svoju platformu za razmjenu poruka morao ograničiti pojedine usluge dok ih ne uskladi s europskim pravilima o zaštiti osobnih podataka. Prije svega, radi se o promjenama koje su uvedene tijekom ujedinjavanja platformi za razmjenu poruka između Instagrama, WhatsAppa i Messengera.

Ograničenja se odnose na razmjenu poruka sa stranicama koje su smještene u Europi, administratorima koji su u Europi te korisnicima koji su u Europi.

Tako sljedeće mogućnosti više neće biti dostupne u Messengeru i Instagramovim porukama (barem dok Facebook ne odradi ono što mora): slanje audio, video i dokumenata, pojedini grafički elementi, galerije i drugi multimedijski sadržaji. Komunikacija će se tako održavati samo u tekstualnom obliku.

Žele li korisnici u Europi (pa tako i u Hrvatskoj), jedni drugima poslati nekakav video, morati će slati direktan link, a ne sam video. Ako pokušaju poslati video ili fotografiju, dobit će informaciju o greški.

Dobra je vijest da će ranije poslani multimedijski sadržaji i dalje biti dostupni korisnicima.

Iz Facebooka nemaju odgovor na to koliko će usklađivanje s europskim pravilima trajati, već samo da "rade na tome da to bude što prije".

Stoga, ako ne možete poslati fotografiju nekome van EU na Messengeru ili Instagramu, radije odaberite e-mail.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti