Facebook testira oglase na početku videozapisa

Facebook je očigledno promijenio strategiju i lako je moguće da ova testna opcija postane produkcijska

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 04.12.2017. / 07:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mark Zuckerberg je, nakon što je Facebook kreirao Watch, svojevrsni pandan i potencijalno konkurentsku platformu YouTubeu, rekao sljedeće: Nama ne trebaju videoreklame koje će se vrtjeti prije samog videa koji želite vidjeti. Ne, nećemo imati 'pre-roll' reklamiranje, jer Facebook Watch nije mjesto na koje ste došli pogledati jedan video ili sadržaj, nego želite vidjeti cijeli 'feed', zato je naš model drugačiji. Tako je zborio Zuckerberg negdje pred kraj srpnja, nadajući se da će oglašivači imati razumijevanja za “drugačiji model”…

Kao što je netko mudar zaključio, društvene su mreže ionako ovdje zbog oglašivača, a ne korisnika, nakon manje od pola godine priča s videozapisima na Facebooku se mijenja.

Razlog? Razlog je sasvim jednostavan, oglašivači - a od njih, ako netko nije shvatio, Facebook živi - nisu baš najzadovoljniji prikazom njihovih videooglasa negdje u sredini videozapisa na najpopularnijoj društvenoj mreži svijeta. Koncept sličan prikazivanju reklama na TV postajama nije im “sjeo” i oglašivači žele jamstvo da će njihovi oglasi sigurno biti viđeni.

Jedno, možda i jedino takvo jamstvo jest upravo prikazivanje videooglasa prije nego što započne video koji korisnici žele vidjeti. Upravo onako kako je to na platformi YouTube, gdje smo se već svi naučili da odgledamo uvodni oglas… Iako analitičari tvrde kako i oglasi koji se prikazuju u sredini originalnog videozapisa imaju odličnu gledanost, oglašivače to ne zanima previše, oni žele prikazivanje oglasa na početku. I Facebook je krenuo s testiranjem te opcije, iako za sada nisu službeno komentirali navedenu vijest.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti