Facebookov algoritam "aktivno promovira" sadržaj koji poriče holokaust

Facebook je u novom problemu i sad ga se optužuje za promoviranje sadržaja koji poriče holokaust.

Branimir Vorša | 17.08.2020. / 12:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Objave i stranice koje šire teorije poricanja holokausta te promiču fašizam Facebookov algoritam aktivno preporučuje korisnicima te društvene mreže, pokazalo je istraživanje.

Institut za strateški dijalog (ISD) koji je proveo navedeno istraživanje smatra da se takav sadržaj mora prepoznati kao oblik antisemitskog govora mržnje, no u Facebooku brane svoja pravila pojašnjenjem da je riječ o "lažima ili sadržaju koji nije točan". Drugim riječima, Facebook svodi problem na "raspravu oko činjenica", ističu u ISD-u.

Istraživači ISD-a koristili su popularnu ključnu riječ koju koriste poricatelji holokausta te otkrili 28 grupa i osam stranica na Facebooku s tim sadržajem, a sve skupa imaju gotovo 370.000 pratitelja.

Klikom na te stranice Facebookov algoritam za preporuke vodio je istraživače do novih stranica na temu poricanja holokausta, stoji u izvješću o provedenom istraživanju.

Facebook isto tako, čini se, promovira i sadržaj ekstremne desnice prema onim korisnicima koji pokazuju interes za sadržaj o poricanju holokausta. Tako je ta platforma preporučila istraživačima posjet australskim stranicama koje daju podršku Oswaldu Mosleyju, vođi Britanske unije fašista te radovima talijanskog fašističkog filozofa, stoji u izvješću.

Među preporukama su se našle i stranice posvećene zloglasnom britanskom poricatelju holokausta Davidu Irvingu te izdavačima koji prodaju revizionističku literaturu s tom temom.

Jedna od najpopularnijih stranica na Facebooku s takvim sadržajem tvrdi da samo izražava "intelektualnu slobodu", dok druge tvrde da provode "znanstvene istrage povijesnih događaja".

Trinaest stranica koje su istraživači pronašli posvećeno je teorijama zavjera, devet ih je ideološki ekstremno desno, sedam ih je anticionističkih, pet ih je propalestinskih, jedna predstavlja kršćansku desnicu, a jedna je islamistička.

Facebook je obrazložio da su sadržaj koji poriče holokaust uklonili jedino u zemljama poput Njemačke, koja je takav sadržaj proglasila ilegalnim, a ne zato što je njegov sadržaj bio netočan.

U ISD-u smatraju da se problem poricanja holokausta ne bi smio trivijalizirati na razinu debate samo oko činjenica.

Takva percepcija ignorira činjenicu da je poricanje holokausta jedan oblik antisemitskog govora mržnje, baš kao što je riječ i o dezinformiranju, napominje se u izvješću.

Objašnjenje iz Facebooka

Glasnogovornik Facebooka pokušao je pojasniti kako se taj gigant društvenih mreža odnosi prema holokaustu i govoru mržnje.

Uklanjamo svaku objavu koja slavi, brani ili pokušava opravdati holokaust. Isto vrijedi i za sadržaj koji ismijava žrtve holokausta, koji optužuje žrtve za laganje, širi mržnju ili zagovara nasilje nad židovskim narodom na bilo koji način, rekao je.

Isto tako, mičemo grupe i stranice koje raspravljaju o poricanju holokausta iz preporuka i referenci na njih u predviđanjima pretraga. Dok ne uklanjamo sadržaj samo zato što je neistinit, mnoge objave koje poriču holokaust često krše naša pravila protiv govora mržnje i uklanjaju se, dodao je.

No osim Facebooka i druge su platforme ranije imale problema s istim sadržajem, među kojima su Twitter, YouTube i Reddit.

Izvor: Independent

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti