Facebooku prijeti brutalno velika kazna, riječ je o milijardama dolara

Čini se kako bi ovo mogla biti tužba s najgorim posljedicama za Metu i Marka Zuckerberga.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.02.2022. / 12:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tužbe i prijetnje velikim kaznama nisu novost za Facebook, odnosno Metu, no posljednja tužba koja je podignuta protiv njih mogla bi rezultirati rekordnom kaznom čak i za Zuckerberga. Tužbu je podigao državni tužitelj savezne države Teksas Ken Paxton, a razlog je ilegalno prikupljanje biometrijskih podataka korisnika bez njihova pristanka. U sličnoj tužbi u kojoj se Facebook nagodio u Illinoisu, platili su 650 milijuna dolara.

Slika nije dostupna Pokrenute su nove istrage protiv Mete zbog gušenja konkurencije

Nakon što je Facebook predstavio opciju prepoznavanja lica, on je počeo prikupljati te biometrijske podatke o korisnicima bez da su oni dali svoj pristanak na to. Također, prikupljali su biometrijske podatke osoba koji čak niti nisu korisnici njihove društvene mreže, a koji su se nalazili na fotografijama koje su korisnici Facebooka uploadali na tu mrežu.

U tužbi se tvrdi da je Facebook prikupljao podatke o prepoznavanju lica više milijardi puta, odnosno svaki put kada bi netko objavio fotografiju na toj društvenoj mreži. Prema zakonu o korištenju biometrijskih podataka kakav je na snazi u Teksasu, za svako nezakonito prikupljanje biometrijskih podataka i njihovo dijeljenje s trećim stranama kazne su do 25 tisuća dolara po svakom kršenju zakona.

Također, u tužbi se tvrdi da je Facebook prekršio i zakon o obmanjujućoj trgovačkoj praksi jer korisnike nije upozorio da njihove fotografije koristi za treniranje umjetne inteligencije kako bi AI naknadno ponovno mogla prepoznati lica s tih fotografija. Za svako kršenje tog zakona traži se dodatnih 10 tisuća dolara

S obzirom na to da su spomenuti zakoni prekršen više milijardi puta, jasno je kako Meti prijeti brutalno velika kazna. Riječ je o milijardama dolara, rekao je na konferenciji za novinare Paxton.

Slika nije dostupna Protiv Googlea podignuta tužba zbog kršenja privatnosti korisnika i praćenja lokacije

Ono na što je posebno upozorio u tužbi jest da se drugi podaci koji se koriste za jedinstvenu identifikaciju osoba (poput brojeva socijalnog osiguranja u SAD-u) mogu promijeniti ako se ukradu, dok su biometrijski podaci trajni i nepromjenjivi i mogu se iskorištavati do kraja života.

Izvor: Protocol
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti