Ferrari neće žuriti s električnim automobilom

Morat ćemo pričekati još najmanje šest godina prije nego što se električni Ferrari pojavi na cestama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.12.2019. / 11:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nedavno je Porsche predstavio svoju prvu električnu zvijer. Model Taycan jurilica je odličnih performansi namijenjena samo onima dubljeg džepa, a predstavlja velik korak u tranziciji njemačkog proizvođača automobila prema budućnosti u kojoj će e-motori zamijeniti motore s unutrašnjim izgaranjem. Još jedan proizvođač luksuznih sportskih automobila razmišlja o motorima "na struju" te su prijašnja nagađanja analitičara govorila da prvi električni Ferrari ne trebamo očekivati prije 2023. godine.

To se čini prilično kasno u odnosu na ostatak tržišta, no izvršni direktor kompanije Louis Camilleri u nedavnom je razgovoru s medijima rekao je kako je i to prerano te se prvi električni Ferrari na tržištu neće pojaviti prije – 2025. godine.

Porsche Taycan Službeno predstavljen prvi električni Porsche: Taycan je sportska zvijer!

Baterijska tehnologija još nije na mjestu na kojem bi trebala biti, objasnio je razlog zbog kojeg neće požuriti na tržište s takvim tipom vozila. Smatra da i dalje postoje brojni problemi i izazovi s baterijama, poput autonomije i brzine punjenja. Svakako će jednom predstaviti Ferrari s električnim motorom, no to neće biti tako skoro, odnosno možemo ga očekivati za šest ili više godina.

Kratkoročno, fokusirat će se na vozila s hibridnim motorima poput modela SF 90 Stradale, koji su predstavili ranije ove godine – riječ je o njihovu prvom hibridnom vozilu u serijskoj produkciji. Camilleri se nada da će do 2022. godine čak 60 posto prodanih automobila biti hibridi, a zanimljivo je da u kompaniji razmišljaju i o nekim alternativnim tehnologijama poput vodika i biogoriva.

Što se trenutačne situacije s prodajom njihovih vozila tiče, kaže da su na pragu još jedne rekordne godine po svim parametrima – broju prodanih vozila, prihodima i profitu.

Izvor: Reuters

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti