Fizičar predvidio kako će izgledati sudnji dan čitavog svemira: "Bit će to tužno, usamljeno i hladno mjesto"

Svako malo govori se o kraju svijeta i sudnjem danu, no jedan je fizičar zaista i izračunao kad bi, ne samo Zemlja, već i cijeli svemir mogli jednostavno - nestati.

Branimir Vorša | 17.08.2020. / 11:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Gotovo da i ne postoji generacija u ljudskoj povijesti koja se nije zapitala kad će nastupiti kraj svijeta i kako će to izgledati. Svi dosad predskazani datumi sudnjeg dana pokazali su se netočnima, no jedan teorijski fizičar predvidio je i nešto značajnije - kako će izgledati smrt čitavog svemira.

Matt Caplan teorijski je fizičar koji je napravio predviđanje kad će nastupiti smrt čitavog svemira. Dobra je vijest da Caplan predviđa konac konca svega poznatog i nepoznatog u svemiru toliko daleko u budućnosti da se dotad možemo komotno natjecati u zijevanju od dosade.

Caplan tvrdi da će kraj svemira nastupiti tijekom narednih nekoliko bilijuna godina.

Svoje predviđanje objavio je u istraživanju nazvanom "Crna patuljasta supernova u dalekoj budućnosti", koje je objavljeno u znanstvenom časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Bit će to pomalo tužno, usamljeno i hladno mjesto. Poznatije je kao 'smrt topline', gdje će svemir činiti uglavnom crne rupe i sagorjele zvijezde, pojasnio je Caplan.

Prema njegovu istraživanju, nakon što prestane formiranje novih zvijezda, mnogi bijeli patuljci eksplodirat će kao supernove u dalekoj budućnosti te postati crni patuljci, odnosno hladne zvijezde koje više ne isijavaju toplinu i ne svijetle.

Zvijezde s masom oko 10 puta manjom od Sunca nemaju dovoljno gravitacije ili gustoće da proizvode željezo u svojim jezgrama onako kako to čine masivne zvijezde, pa one sad ne mogu eksplodirati kao supernove. Kako se bijeli patuljci hlade, tijekom narednih nekoliko bilijuna godina postat će sve manje blistave i s vremenom se zamrznuti te postati crni patuljci koji više ne sjaje, kaže Caplan.

Kad uspiju proizvesti dovoljno željeza, to će ih natjerati da eksplodiraju kao supernove, no prema Caplanovim predviđanjima, to će se dogoditi nezamislivo daleko u budućnosti.

Dodao je da će oko jedan posto trenutačno postojećih zvijezda eksplodirati kao supernove.

To će ujedno možda biti i posljednja zanimljiva stvar u svemiru, ističe Caplan.

One će možda biti posljednje supernove. Dotad će nestati galaksije, crne rupe će se rasplinuti, a ekspanzija svemira će preostale objekte razvući toliko daleko, da se više neće moći uočiti njihove eksplozije. Fizički neće biti moguće svjetlosti da putuje toliko daleko, pojasnio je Caplan.

Što se Sunca tiče, Caplan tvrdi da ono neće eksplodirati u tom svemiru daleke budućnosti te da će tamo ostati samo kao crni patuljak.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti